*[Relacja/Pojazd] M2 Half- Track
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Jacek Bula
Madolo bardzo chętnie skorzystam ze zdjęć, które mi podsyłasz. Najprawdopodobniej zrobię kałachy na wyposażenie i być może parę granatów, ale puki co siedzę nad gąskami, jedną już mam wklejoną.
OSTOJA dłubaniny co nie miara, ale nie ma to tamto, trzeba dłubać, tym bardziej jak sprawia radochę. Z barku doświadczenie i nie wiedząc co i jak zrobić, zrezygnowałem z trapezów od gąsienic (nie wiem jak to się nazywa, ale są one na gąsienicach od wewnątrz).
wk82 szablon z kartonu miałem, ale z własnej głupoty wszystko posklejałem razem wszystko musiałem zacząć od nowa, a to że się nadłubałem, i podłubać na nowo połowę musiałem, zrezygnowałem z szablonu. Choć przyznam się, że lepiej było by spróbować jeszcze raz.
A gąsienica (puki co jedna) prezentuje się tak:
Pozdrawiający Was Jacek.
OSTOJA dłubaniny co nie miara, ale nie ma to tamto, trzeba dłubać, tym bardziej jak sprawia radochę. Z barku doświadczenie i nie wiedząc co i jak zrobić, zrezygnowałem z trapezów od gąsienic (nie wiem jak to się nazywa, ale są one na gąsienicach od wewnątrz).
wk82 szablon z kartonu miałem, ale z własnej głupoty wszystko posklejałem razem wszystko musiałem zacząć od nowa, a to że się nadłubałem, i podłubać na nowo połowę musiałem, zrezygnowałem z szablonu. Choć przyznam się, że lepiej było by spróbować jeszcze raz.
A gąsienica (puki co jedna) prezentuje się tak:
Pozdrawiający Was Jacek.
- Jacek Bula
Oficjalnie ogę powiedzieć, że prace nad gąsienicami dobiegły końca:
Oczywiście tył pójdzie jeszcze do poprawki, tak go nie zostawię.
Osłonę przedniej szyby dosyć przyjemnie się robiło, wszystko idealnie pasowało, wygląda ona tak:
To tyle na wczoraj, nie wstawiałem zdjęć, bo było już późno, więc są dzisiaj za to dzisiaj planuję zająć się reflektorami, tylko zastanawiam się, czy robić odbłyśniki, obwódki i szybki, czy takie jak w wycinance są - zobaczymy, wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam, Jacek.
Ps. do końca pozostało mi tylko zrobić reflektory i KM-a z podstawą
Oczywiście tył pójdzie jeszcze do poprawki, tak go nie zostawię.
Osłonę przedniej szyby dosyć przyjemnie się robiło, wszystko idealnie pasowało, wygląda ona tak:
To tyle na wczoraj, nie wstawiałem zdjęć, bo było już późno, więc są dzisiaj za to dzisiaj planuję zająć się reflektorami, tylko zastanawiam się, czy robić odbłyśniki, obwódki i szybki, czy takie jak w wycinance są - zobaczymy, wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam, Jacek.
Ps. do końca pozostało mi tylko zrobić reflektory i KM-a z podstawą
- Jacek Bula
- Jacek Bula
Odnośnie osłon niestety nie ma niczego na rysunkach, w opisie też brak informacji na ten temat. Na jednym tylko rysunku mam reflektory w kształcie "stożka", co nie pokrywa się z wycinanką, bo w niej reflektory są w kształcie tulei. Więc osłony sam kombinuję, po obejrzeniu zdjęć z różnych modeli Half Traków.OSTOJA pisze:A co mówi instrukcja, chyba jest jakiś wzorzec, rysunek lub cokolwiek?
- Jacek Bula
Witam
Już właściciel M-2 idzie po niego, a ty jeszcze nie wszystko gotowe, trzeba podgonić prace:
A tak na poważnie, to osłony na reflektorach będą miay taki wygląd, niestety na inne umiejętności nie pozwalają.
AKTUALIZACJA:
Reflektory i osłony zamocowane, jeszcze zrobić trzeba KM i jego podstawę, oraz... hak do wciągarki.
Pozdrawiam, Jacek.
Już właściciel M-2 idzie po niego, a ty jeszcze nie wszystko gotowe, trzeba podgonić prace:
A tak na poważnie, to osłony na reflektorach będą miay taki wygląd, niestety na inne umiejętności nie pozwalają.
AKTUALIZACJA:
Reflektory i osłony zamocowane, jeszcze zrobić trzeba KM i jego podstawę, oraz... hak do wciągarki.
Pozdrawiam, Jacek.
- Jacek Bula
Witam.
Chciałbym się już teraz Was poradzić, co myślicie o moim pomyśle, a mianowicie chcę zrobić podłoże co by model miał na czym stać. Tak to wygląda (dwie wersje):
Co ewentualnie jeszcze i jak dodać?
Proszę o pomoc w tej kwestii, gdyż nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem.
Pozdrawiam, Jacek.
Ps. To jest czarna ziemia, taka jak daje się w kwiaty do doniczek plus BCG i zielona woda (z plakatówek). Tam gdzie jest dodatek zielonego to plakatówka. Może jeszcze zasieki dodać?
Chciałbym się już teraz Was poradzić, co myślicie o moim pomyśle, a mianowicie chcę zrobić podłoże co by model miał na czym stać. Tak to wygląda (dwie wersje):
Co ewentualnie jeszcze i jak dodać?
Proszę o pomoc w tej kwestii, gdyż nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem.
Pozdrawiam, Jacek.
Ps. To jest czarna ziemia, taka jak daje się w kwiaty do doniczek plus BCG i zielona woda (z plakatówek). Tam gdzie jest dodatek zielonego to plakatówka. Może jeszcze zasieki dodać?
Ostatnio zmieniony śr sty 06 2010, 9:33 przez Jacek Bula, łącznie zmieniany 1 raz.
Osobiście też nigdy takiego czegoś nie robiłem, ale sądzę, że do "Twojej" ziemi nie można mieć zastrzeżeń. Wydaje mi się tylko, że troszkę nienaturalnie będzie to wyglądać, jeśli zrobisz jako podstawę mokre "błocko" (bo tak to mniej więcej wygląda) a model nie będzie podbrudzony... Może Jacku zrobiłbyś kawałek jakiejś bardziej ubitej drogi (może bruk)...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
- Jacek Bula
Już jak bym robił błotko, to bym i model popaćkał, ale to dopiero jak ostatecznie model skończę (jakoś się i tego trzeba nauczyć, poznać).wk82 pisze:Wydaje mi się tylko, że troszkę nienaturalnie będzie to wyglądać, jeśli zrobisz jako podstawę mokre "błocko" (bo tak to mniej więcej wygląda) a model nie będzie podbrudzony...
A jak zrobić?wk82 pisze:Może Jacku zrobiłbyś kawałek jakiejś bardziej ubitej drogi (może bruk)...
Pozdrawiam.
- Jacek Bula
Przed ukończeniem KM-a powstaje dodatkowe wyposażenie, a to jeszcze nie wszystko, na razie są skrzynie z konserwami (zamocowane będą na osłonie przedniej szyby) oraz apteczka (wewnątrz na tylnej burcie):
Wszystko jest zgodne ze zdjęciami, co w internecie znalazłem.
Wszystko jest zgodne ze zdjęciami, co w internecie znalazłem.
Ostatnio zmieniony śr gru 09 2009, 8:06 przez Jacek Bula, łącznie zmieniany 1 raz.