Wielki powrót po latach - Armata ( relacja + galeria )

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Wujek Andrzej »

Czas jednak kontynuować relację .

Po dniach chudych nadeszły modelarsko tłuste . Szalałem kilka dni w okolicach Ojcowa , Pieskowej Skały , Olkusza i Krakowa . Pod Wapienną Pałą to miałem tych Armat sklejonych już pięćdziesiąt i parę . Tak entuzjastycznie modelowałem pod Srebrną Górę że umarłem po raz trzeci i czwarty . Zaczynałem dochodzić w tym klejeniu do perfekcji . Produkowałem jak karabin maszynowy ciesząc się na samą myśl ile pięknych i zaawansowanie kilkunasto-elementowych Armat umieszczę w formie relacji w Internecie . Na modelarskich forach kilku , zbierając całe góry pochwał i oklasków . Poczułem się nawet tak modelarstwem rozentuzjazmowany że ... no ... słów brakuje . Ostoja wprost modelarstwa ?

Lekkie posiłki dodawały mi sił . Czułem się nieprzeciętny i w tej nieprzeciętności wprost fenomenalny .

Zaczęły mnie nachodzić entuzjastyczno-mordercze myśli . Co by było z tym balonem jak bym mu z wszystkich tych armat rypnął ? Modelarstwa potęga ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lut 14 2010, 21:58 przez Wujek Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Nastała jesień a ja dalej kleiłem . Gdzieś w październiku Armat miałem już setę .

Na żaglówki patrzyłem już inaczej niż latem . Patrzyłem z pogardą . Wystarczy gruchnąć z jednej Armaty i ... po ptokach .

Zacząłem unikać uczęszczanych traktów aby nie korciło do ludzi "wygarniać" . A niech se żyją . Jesienią modelowanie najlepiej mi wychodziło w okolicach Babcynej Doliny . Albo Babczynej . Jakoś tak .
Uprawiając modelarstwo w krzakach potargałem ciuchy . Nic to . Wiadomo , modelarstwo kosztuje .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Post autor: PITERPANZER »

Wujku i to wszystko na welocypedzie zjechałeś?
Tak patrzę na Twoje plenerowe zdjęcia i mam pytanie,czy mogę je wykorzystać i czołgusia jakiegoś tam w gimpie zasadzić ?

P.S.Czy w związku z zapowiedzianym szczytowaniem,dzieci mogą ową nawrotową relację śledzić ,czy powinna ona po 22 dozwoloną być i czerwonym kółkiem oznaczoną zostać ;-) ?
Pozdrawiam i zapraszam PITERPANZER
ZAPRASZAM NA FORUM BROŃ PANCERNA W SKALI 1-25
Obrazek
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Zimą wpadłem na pomysł ... wyglądając przez okno .

Obrazek

Zaistnieję w Modelarskim Internecie ponwnie i pokażę tylko jedną z tych studwudziestu Armat będących moim dorobkiem . Jedną bo pozostałe są identyczne .
Nie to żebym czuł się podlejszej miary modelarzem bez klejenia . Przecież nie o to chodzi , tylko o zabawę . Ale się postanowiłem zniżyć do tego poziomu . Wprost poniżyć . Scalić te parę papierków w imponującą całość . Nieciekawe to zajęcie tak się poniżać. Najtrudniejszym okazało się przyklejenie prawego kółka po prawej a lewego po lewej . Taki babol ! Tak zrobione że można się pomylić i wkleić odwrotnie ... projektanckie niedoróby dyskwalifikujące ( choć właściwie kółka jednakie ) . Więc uwaga !

Teraz koniec relacji i końcowa galeria . Wielkie Trąby niech grają , Wielkie Dzwony zadzwonią . Wielki Powrót Wielkiego Wujka , Wiekopomnym Modelem staje się faktem ! Teraz osiądę na laurach ! Dokonałem tego czego innym się nie udaje przez lata klepania w klawiaturę na modelarskim Forum .

WIELKA GALERIA KOŃCOWA :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lut 14 2010, 22:02 przez Wujek Andrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Proszę uprzejmie Admina usunięcie z mej autorskiej relacji nieautorskich wpisów zwłaszcza ludzi nie związanych z modelarstwem . Piterpanzer może zostać .

Wujek .

P.S. Piterpanzer . Przejechałem , znaczy wymodelowałem znacznie więcej , bierz fotki jakie chcesz .
Ostatnio zmieniony ndz lut 14 2010, 22:16 przez Wujek Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

A łon wszedł na działo , łup ,pub, tysiące harmat zagrzmiało .
Niezła pukawka, brawo. Kambek w wielkim i długim jak jamnik stylu.
A teraz coś w stylu nowomowy.Czym sklejałeś ten model Wujku ? Widzę subtelne cieniowania , to wydruk, czy może zabawiałeś się plującą pod ciśnieniem armatką tzw aero-plujem , a może z ręki mistrza szczotką włosiem napakowaną pędzelkiem naukowo zwaną ?
Gratuluję i już czekam na następna relację ,muszę być gotowy by sobie posiedzieć w pierwszym rzędzie .
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Ło,po dwakroć tenkju Wujku za fotki i za pozostawienie mnie wsród Twej interinternetowej podróży.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Piter .

To "wkładka" jaką zawierała nieistniejąca już od lat "Kartonówka" Grzegorza Pomorskiego i wydawana przez jego GPM . Chciałem sprawdzić czy jeszcze mogę . Sięgnąłem więc do starocia bom sam staroć . Prościutkie a ja to jeszcze uprościłem więc nazwy i typu nie podaję bo to może być mylące . Bywały tam inne Armaty i mini dioramy specjalnie pod modele . Pomysły nie znalazły jakoś uznania . A szkoda .
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Wkładki pamiętam,mam kilka.
Ostatnio wkładkowy Bofors doczekał się nawet wydania jako samodzielny model. Co do dioram to most z budką i kawałek budynku nawet mi się podobały. Pod palmami jednak za gorąco dla mnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Galeria końcowo zakończająca ostatecznie i definitywnie tą prekursorską relacjo-galerię . Zdecydowałem się na dwie rzeczy .

Uplastyczniłem model Armaty o nito-śruby mocujące felgi do szprych . Niewiele widać ale nic to .

Postanowiłem bardziej zintegrować z niektórymi modelarzami-użytkownikami Forum i wzbogacić swoje w nim uczestnictwo o inne typowo modelarskie działania . Mianowicie o analizę postaci i zachowań , pod kątem analogii z znanymi mi (wybramymi adekwatnie ) pozycjami zawartymi w dziełach mistrzów absurdu i głębokiej psychoanalizy .

Już na pierwszy "rzut oka" najbardziej pożyteczną wydaje się lektura " Moskwy Pietuszki" Wieniedikta Jerofiejewa , jako lektury obowiązkowej bez względu na wiek . Zakładam że jako taką wszyscy ją znają . Myślę że zaczerpnięte z niej analogie i cytaty uczynią kolejną mą relację jeszcze bardziej prekursorską i wprost jadowicie interesującą ...

Do usłyszenia i zobaczenia :

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt lut 16 2010, 17:17 przez Wujek Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ