Sd.Kfz. 231 (Mikro Model) [G]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
edipodium

Sd.Kfz. 231 (Mikro Model) [G]

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: edipodium »

Witam!
Skończyłem kolejny model z serii „mini pancerka”. Jest nim Sd.Kfz.231 w skali 1/50 z wydawnictwa Mikro Model. Sam model dobrze się skleja, choć jest bardzo uproszczony (z wyjątkiem zawieszenia), a wszystkie błędy występują z mojej winy i stanu w jakim go dostałem. Model podarował mi kolega który starał się go skleić lecz, z niewiadomych mi przyczyn, nie zrobił tego. Z tego co widziałem to sklejanie skończyło się na próbie sklejenia kadłuba, stąd te nierówne zagięcia. Wyciągając wnioski z R.35 postanowiłem jakoś usztywnić kadłub w celu uniknięcia skrzywienia. Podkleiłem dolne części kartonem i kadłub wyszedł prosty. Niestety błędem było nieusztywnienie górnej części z wierzą, gdyż przez to element ten zapadł mi się tworzą brzydką szparę na łączeniu z wierzą. Nie widać tego gdy wieża jest skręcona i tak też model będzie stał. Dodatkowo dla wzmocnienia koloru i wyrównania retuszu (a miałem z tym spore problemy) przetarłem model pastelom odpowiedniego koloru, a na koniec przybrudziłem spód. Jak to wyszło oceńcie sami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fotki w „terenie”...
Obrazek Obrazek Obrazek
...oraz „oko w oko” z 7TP!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdro!
Awatar użytkownika
bleriot

Post autor: bleriot »

edipodium jest ok, jak dla mnie, ale te kółka mi nie paszą, jak mam tylko wolną chwilę i tam gdzie są nożyczki i jakiś papier to sobię kółka, owale, elipsy wycinam, karton lubi cięcie :-) Następne będą lepsze i już :-)

add. Sama idea git :lol:
Never shall I fail my comrades
edipodium

bleriot, dzięki za opinię :D .
Co dokładnie Ci się nie podoba w kółkach. Wiem że nie są zbyt dobre, są zbyt zaokrąglone i nie mają bieżnika. Jeśli chodzi o technikę to kółka są w 100% kartonowe. Wycięte nożyczkami a potem oszlifowane na mini-wiertarce.
Pozdro!
Awatar użytkownika
bleriot

Post autor: bleriot »

edipodium kapsle to też część koła nie bierz do siebie nie o to biegało. Co następne w sumie?
Never shall I fail my comrades
edipodium

bleriot, nie biorę tego do siebie, tylko nie do końca wiedziałem o co Ci chodzi. Jeśli chodziło Ci o felgi to po prostu zrobiłem je w standardzie z wycinanki.
Co następne? Jeszcze dokładnie nie wiem, ale będzie to temat lotniczy i będzie relacja.
Pozdro!
Awatar użytkownika
-BARTEK-

Post autor: -BARTEK- »

Chłopie, Ty to masz tempo :shock:
Generalnie OK, im więcej modeli skleisz, tym większa będzie różnica między pierwszym a ostatnim ;-)
ODPOWIEDZ