[Relacja - koniec] Jak-3, Modelik 1/99, 1:33
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Witaj Henryku
Moje gratulacje z okazji ukończenia modelu. Model ma swoje zalety i wady. Bardzo podoba mi się kołpak i łopaty śmigła. Pasowanie niektórych segmentów mogłoby być lepsze. Ale model prezentuje się bardzo fajnie i będzie ozdobą Twojej kolekcji. Przy okazji chciałbym podkreślić ogromne zalety Twojej relacji. Zwrócił już na to uwagę Wujek i nie zrobił tego z przekory. Pokazujesz etapy powstawania modelu, części przed, w trakcie i po wykonaniu. Kleisz jak umiesz z nieukrywaną przyjemnością.
Pozdrawiam i zachęcam do relacji z budowy pewnego samolotu :-)
Moje gratulacje z okazji ukończenia modelu. Model ma swoje zalety i wady. Bardzo podoba mi się kołpak i łopaty śmigła. Pasowanie niektórych segmentów mogłoby być lepsze. Ale model prezentuje się bardzo fajnie i będzie ozdobą Twojej kolekcji. Przy okazji chciałbym podkreślić ogromne zalety Twojej relacji. Zwrócił już na to uwagę Wujek i nie zrobił tego z przekory. Pokazujesz etapy powstawania modelu, części przed, w trakcie i po wykonaniu. Kleisz jak umiesz z nieukrywaną przyjemnością.
Pozdrawiam i zachęcam do relacji z budowy pewnego samolotu :-)
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
- Heinrich Kosmala
- x 169
Dzięki wszystkim za uwagi i konstruktywną krytykę!
Ostoja, zdjęć zazwyczaj nie obrabiam, żeby nie narazić się za zarzut „fałszerstwa“, staram się raczej „prawidłowo nastawić“ aparat, co jeszcze mi nie zawsze wychodzi. Do dalszych czynności (kadrowanie, ładowanie do photobucketa itd.) używam programu Corel Paint Shop Pro X.
Niki68, oczywiście wiem, o jaki model Ci chodzi, kiedyś „wejdzie na warsztat“, ale mam za dużo planów i modeli, które czekają na swoją kolej na półce, w końcu chcę wreszcie zacząć Pt-47!
Serdecznie pozdrawiam
Ostoja, zdjęć zazwyczaj nie obrabiam, żeby nie narazić się za zarzut „fałszerstwa“, staram się raczej „prawidłowo nastawić“ aparat, co jeszcze mi nie zawsze wychodzi. Do dalszych czynności (kadrowanie, ładowanie do photobucketa itd.) używam programu Corel Paint Shop Pro X.
Niki68, oczywiście wiem, o jaki model Ci chodzi, kiedyś „wejdzie na warsztat“, ale mam za dużo planów i modeli, które czekają na swoją kolej na półce, w końcu chcę wreszcie zacząć Pt-47!
Serdecznie pozdrawiam
Jarku, wybrałeś akurat najgorsze z możliwych zdjęć. A to dlatego, że robiąc je pod słońce Heinrich powinien włączyć lampę błyskową.
Rozjaśnianie tu nic nie daje bo wygląda po nim paskudnie, ja bym go po prostu nie wkleił i już.
Rozjaśnianie tu nic nie daje bo wygląda po nim paskudnie, ja bym go po prostu nie wkleił i już.
W budowie: Halny;
- Heinrich Kosmala
- x 169
Specjalnie takie wybrałem. Teraz widać na nim (na moim monitorze) chociaż gwiazdy bo na nie poprawianym nie widzę nic, czarna plama.Piterski pisze:Jarku, wybrałeś akurat najgorsze z możliwych zdjęć.
Widać ziarno bo zdjęcie zostało specjalnie zmniejszone tak by nie obciążało zbytnio pikselami mojego konta na fotosiku. Pozdrawiam.Heinrich Kosmala pisze:Po tym rozjaśnieniu widać bardzo „ziarno“.
To ja też dorzucę swoje 3 grosze w temacie zdjęcia.
Oczywiście - jak napisał Piterski to zdjęcie było "najgorsze z możliwych" bo robione pod słońce, ale da się je tak obrobić, żeby i rozjaśnić i za bardzo szumów/ziarna nie dodać.
Pozwoliłem sobie chwilkę pobawić się tym zdjęciem. Efekt:
Pozdrawiam Serdecznie
Wojtek
Oczywiście - jak napisał Piterski to zdjęcie było "najgorsze z możliwych" bo robione pod słońce, ale da się je tak obrobić, żeby i rozjaśnić i za bardzo szumów/ziarna nie dodać.
Pozwoliłem sobie chwilkę pobawić się tym zdjęciem. Efekt:
Pozdrawiam Serdecznie
Wojtek
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
- Jacek Bula
- Heinrich Kosmala
- x 169
Rzeczywiście, efekt znakomity!
Ostatnio zmieniony wt sty 23 2018, 22:39 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 1 raz.
Programów kilka i z pewnością każdy używa swoich ulubionych, opiszę może bardziej sposób:Jacek Bula pisze:Wojtku, jakim programem obrobiłeś zdjęcie?
- najpierw zrobiłem sobie hdra - czyli zdjęcie o wysokiej rozpiętości tonalnej.
- kolejny krok to odszumianie,
- i końcowa obróbka w programie graficznym (ja używam GIMPa) - ustawienie poziomów, wyostrzanie i skalowanie. I to wszystko
Pozdrawiam
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE: