[RELACJA] Lokomotywa elektryczna E92 1:25 (ANGRAF)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

przecinek

[RELACJA] Lokomotywa elektryczna E92 1:25 (ANGRAF)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: przecinek »

Witam wszystkich na mojej drugiej relacji, ze względu na przeprowadzkę poprzedni model że tak powiem nie doczeka swojego finału, więc po przerwie z modelarstwem postanowiłem sobie coś znów posklejać, wybór trafił na lokomotywę elektryczną E92 wydawnictwa ANGRAF. Model będzie w całości malowany, model składa się na 45 arkuszach, jednak każda strona jest zdublowana ze względu na jednakowość dwóch członów lokomotywy.
Prace nad modelem trwają od tygodnia więc dziś pierwsze zdjęcie.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob kwie 03 2010, 15:50 przez przecinek, łącznie zmieniany 1 raz.
Laykis

Post autor: Laykis »

Witam
Czekam na ciąg dalszy. Jestem ciekaw jak Ci ten modelik będzie wychodził, gdyż sam mam zamiar nad nim popracować. Czekam na więcej.
przecinek

Prace nad modelem posuwają się pomalutku do przodu, tempa oszałamiającego nie ma ale nie o to w modelarstwie chodzi, jednak idą święta więc jest troszkę więcej czasu by coś przy modelu po skubać. W chwili obecnej trwają prace nad układem jezdnym lokomotywy powstały już maźnice po przyklejałem troszkę śrubeczek, a teraz zabieram się za resory.
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob kwie 03 2010, 15:51 przez przecinek, łącznie zmieniany 1 raz.
BALROG

Post autor: BALROG »

fajnie a możesz wklejać zdjęcia w forum albo tak wklejać link by masa reklam sie nie otwierała
KIBOU DAKE WA SHINJITE !!!!!!!!!!!!
Elco 80' Torpedo Boat PT-596
SCHNELLBOT S-100
przecinek

Tak jak mówiłem miałem troszkę czasu więc coś tam poskubałem przy modelu, powstały resory (ale na razie tylko po jednej stronie). Dzisiaj może zacznę drugą stronę, ale zobaczymy jak będzie z wolnym czasem. Mam jeszcze pytanie dotyczące wklejania zdjęć jak wklejać zdjęcia w forum?
Obrazek
Obrazek
przecinek

Mała aktualizacja tematu, doszło kilka drobnych elementów. Teraz czekam aż listonosz przyniesie mi koła wycięte laserem. Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
przecinek

Witam, mam do was pytanie czy sklejał ktoś z was koła wycięte laserem nie koniecznie do lokomotywy E92, mam mały problem koła a dokładnie szprychy nie pokrywają się zbyt dokładnie i wydaje mi się że bez szlifowania się nie obejdzie, ale może macie jakiś sposób by te koła skleić tak by nie szlifować?
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Zawsze trzeba szlifować. Bez tego się nie obejdzie. Nawet gdyby koła były idealnie spasowane, to przeciez szprychy są raczej zaokrąglone.
Awatar użytkownika
niki68
x 1

Post autor: niki68 »

Witaj

Na zewnętrznej krawędzi koła jest taki mały ślad po wycinaniu. Ułóż sobie koła tak jak były wycinane, aby ten ślad się zgrywał. Koła sklejaj na trzpieniu o średnicy dokładnie takiej jak średnica otworu w kole. Otwory wcześniej nasącz troszkę SG. Przy dokładnym pasowaniu przesunięcia są minimalne. Jeśli u Ciebie duże, winy szukaj w niedokładnym ich ustawieniu. Bez szlifowania się nie obędzie, chyba że chcesz uprawiać modelarstwo na skróty :-)

Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.

W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
przecinek

Witam ponownie, prace trwają nadal nad lokomotywą po małych perypetiach z kołami wróciłem do budowy wózka, co do kół zrobiłem tak jak mi radził niki68 i rzeczywiście przy tak ustawionych kołach nierówności są minimalne, więc i szlifowania będzie mniej. Co do wózka pokryłem już dwoma warstwami lakieru, na samym końcu gdy będzie już większość elementów wtedy psikne trzeci raz, na razie wygląda to tak...
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ