[Relacja] Pogoria 1:100, wyd. JSC
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
He he faktycznie! Jest tam zestaw dla Pogorii No i super! Jak nie łańcuszki to maszty - zawsze do przodu
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Ja robiłem do"Smoka" z buka.Graniaczki darte nożem z grubszej listewki,potem szlif szkłem i papierem.Wadą tego jest to,że często wychodzą"bananowe".Po paru próbach jednak może się udać i wykonać prosty .Naginanie "banana" nic nie da,bo pod wpływem wilgoci i tak wróci do swojego kształtu.Maszty/reje z sosny to może,choć nie próbowałem,a balsa to chyba pomyłka ...
Hmmm... Buk to dobre drewno, ale bardzo twarde - obawiałbym się wiercenia cieniutkim wiertłem. To znaczy o losy tego wiertła bym się bał...
Jeta - ten pierwszy z podanych przez Ciebie linków jest jedynym budzącym nadzieję, bo rzeczywiście mają tam łańcuszek o oczku 1 mm. Zgodnie z Twoją sugestią pomyszkowałem jeszcze trochę po Internecie - sporo jest takich łańcuszków, ale jednak wszystkie mają grubość powyżej 1,5 mm. Spróbuję zatem w ModelNecie; czekam teraz na odpowiedź sklepu, czy zgodzą się przesłać mi ten łańcuszek (5,90 zł) listem poleconym za 3,5 zł zamiast paczką za 12 zł. Jeśli tak, to na pewno kupię i zobaczymy, czy uda się go użyć. W każdym razie dziękuję Ci za tę podpowiedź!
Dlaczego tak uważasz? Nie mam żadnego doświadczenia z balsą, ciekaw jestem więc, jakie właściwości dyskwalifikują ten materiał w tego rodzaju zastosowaniach.zygamun pisze:[...] balsa to chyba pomyłka ...
Jeta - ten pierwszy z podanych przez Ciebie linków jest jedynym budzącym nadzieję, bo rzeczywiście mają tam łańcuszek o oczku 1 mm. Zgodnie z Twoją sugestią pomyszkowałem jeszcze trochę po Internecie - sporo jest takich łańcuszków, ale jednak wszystkie mają grubość powyżej 1,5 mm. Spróbuję zatem w ModelNecie; czekam teraz na odpowiedź sklepu, czy zgodzą się przesłać mi ten łańcuszek (5,90 zł) listem poleconym za 3,5 zł zamiast paczką za 12 zł. Jeśli tak, to na pewno kupię i zobaczymy, czy uda się go użyć. W każdym razie dziękuję Ci za tę podpowiedź!
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
Wspieram .oO R357
ZbyszekS napisał:
Słusznie się obawiasz,bo wiertło się grzeje i może odpuścić.Trzeba wiercić z umiarem, a otrzymasz piękną,okrągłą dziurkę .Balsa moim zdaniem jest za krucha,może się złamać szczególnie przy zakładaniu olinowania.Buk to dobre drewno, ale bardzo twarde - obawiałbym się wiercenia cieniutkim wiertłem. To znaczy o losy tego wiertła bym się bał...
Tragiczne wydarzenie dzisiejszego dnia skłania raczej do wewnętrznej refleksji, niż do rozpisywania się o tym, co mało ważne, więc będzie krótko.
Z ModelNet-u nie dostałem żadnej odpowiedzi na moje zapytanie, więc zrezygnowałem z zamiaru zakupu łańcuszka w tym sklepie. Natomiast sprawnie zostałem obsłużony przez RB Model. Oto efekt uzyskany z użyciem łańcuszka 1,35 x 1,65 mm zakupionego w tejże firmie:
Nominalnie jest wprawdzie nieco za gruby, ale wizualnie komponuje się dobrze, więc moim zdaniem można go z powodzeniem użyć w tym modelu. Musiałem wykonać otwory w pokładzie, by wpuścić łańcuchy pod pokrywy; niestety, nie obeszło się bez drobnych strat - poprawianie retuszu po powtórnym przyklejeniu pokryw nie wyszło najlepiej.
Z ModelNet-u nie dostałem żadnej odpowiedzi na moje zapytanie, więc zrezygnowałem z zamiaru zakupu łańcuszka w tym sklepie. Natomiast sprawnie zostałem obsłużony przez RB Model. Oto efekt uzyskany z użyciem łańcuszka 1,35 x 1,65 mm zakupionego w tejże firmie:
Nominalnie jest wprawdzie nieco za gruby, ale wizualnie komponuje się dobrze, więc moim zdaniem można go z powodzeniem użyć w tym modelu. Musiałem wykonać otwory w pokładzie, by wpuścić łańcuchy pod pokrywy; niestety, nie obeszło się bez drobnych strat - poprawianie retuszu po powtórnym przyklejeniu pokryw nie wyszło najlepiej.
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357