*[Relacja/Stateik] Trawler REGULUS 1:100
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Jedna z trudniejszych czynności na tym etapie budowy została wykonana. Mianowicie linia wodna, a własciwie jej brak . Tzn brak białego pasa wodnicowego. Ale nawet dobrze, że Regulus go nie posiada bo byłyby problemy. Wynikają one głównie z tego, że jak dopasuję się poziom na dziobie to na rufie wychodzi za wysoko lub za nisko. W grę wchodzą czasem milimetry żeby odpowiednio wypoziomować kadłub. Ale udało się. Na fotkach już tylko prezentacja przyrządu do wyznaczania linii wodnej. Może trochę prymitywny ale skuteczny .
Na burtach pojawiły się napisy
Ze względu na gabaryty modelu, zbytnio nie chciało mi sie dopasowywać tła .
Nareszcie zaczynam wychodzić poza kadłub. W założeniu Pana Jacka należy frontową ścianę nadbudówki przykleić do kadłuba, a następnie nadbudówkę. Ja postanowiłem trochę to zmodyfikować i przykleiłem ściankę frontową bezpośrednio do nadbudówki
Ze względu na gabaryty modelu, zbytnio nie chciało mi sie dopasowywać tła .
Nareszcie zaczynam wychodzić poza kadłub. W założeniu Pana Jacka należy frontową ścianę nadbudówki przykleić do kadłuba, a następnie nadbudówkę. Ja postanowiłem trochę to zmodyfikować i przykleiłem ściankę frontową bezpośrednio do nadbudówki
Napisy wykonałem w bardzo prosty sposób:zeskanowałem fragmenty burt, po zeskanowaniu wydrukowałem je w negatywie. Następnie pomalowałem, wyciąłem(z tym było trochę roboty) i przykleiłem .
Oczywiście rozpatrywałem naklejenie jakichś gotowych napisów Ale nie mogłem znaleźć odpowiednich. Jak wielkość była odpowiednia to czcionka prawie, że gotycka itp.
W związku z powyższym zrobiłem to metodą króla Ćwieczka .
Pozostały jeszcze napisy na nadbudówkach, ale szlak już przetarty.
Oczywiście rozpatrywałem naklejenie jakichś gotowych napisów Ale nie mogłem znaleźć odpowiednich. Jak wielkość była odpowiednia to czcionka prawie, że gotycka itp.
W związku z powyższym zrobiłem to metodą króla Ćwieczka .
Pozostały jeszcze napisy na nadbudówkach, ale szlak już przetarty.