[Relacja/Galeria] USS Los Angeles 1:200

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
ramm
x 1

[Relacja/Galeria] USS Los Angeles 1:200

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ramm »

Witam.

Zamierzam zbudować model tego okrętu wydanego przez Answer w 2007r
Obrazek

Aby tradycji stało się za dość lecimy z podklejonymi wręgami, 1mm tektura piwna.
Obrazek
Nie mogłem odmówić sobie tej przyjemności i nawet tak teoretycznie prosty model jakim jest USS Los Angeles zamierzam upodobnić do prawdziwej jednostki.
Pierwszy etap to obudowa dziobu.
Obrazek Obrazek
Drugi etap to największy płat kadłuba. Podkleiłem go od białej strony blokiem technicznym, ponieważ karton jest bardzo cienki.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony pn wrz 26 2011, 20:17 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

Post autor: strk »

Wybrałeś najgorszy z możliwych modeli.
Też chciałem go zbudować, ale model to paździerz jakich mało

W necie jest darmowy 688 w skali 1/144 z dobrze odwzorowanym dziobem, na papersach jest chyba wątek. Wystarczy przeskalować.

Naprawdę rzuć tego, szkoda czasu.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Cześć Strk dzięki za komentarz, liczyłem na właśnie taki, ale ...

... modelu nie wyrzucę. Idąc za ciosem oraz radą Bartłomieja przeskalowałem darmowy 688 ze skali 1:144 na 1:200 i wydrukowałem na zwykłej kartce z drukarki arkusz zawierający dziób okrętu.
Obrazek

Nie przykładając się do tej części skleiłem ze sobą 5 segmentów (te całe czarne), ze starego dziobu odciąłem czubek i w jego miejsce wsadziłem nowy.
Obrazek Obrazek

Efekt dla mnie jest bardzo zadowalający bo z dziobu który przypominał raczej lotkę do gry w babingtona wyszedł smukły szpic jak w prawdziwej jednosce na której się wzoruję.
Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

Pomysłowy Dobromir. ;-)
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Skleiłem ze sobą kolejne segmenty kadłuba. Powstało długie nijakie cygaro. Chcę je przybrudzić, żeby wyglądało efektowniej.
Obrazek Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Cygaro może i nijakie ale za to bardzo równiutkie.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze:Skleiłem ze sobą kolejne segmenty kadłuba.
Masz do kolekcji SSBN Ohio? Z modelika był wydany.

BTW skoro masz 688 w 1/144, może przerobisz go na Virginię?
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Tempest pisze: Cygaro może i nijakie ale za to bardzo równiutkie.
Dziękuje bardzo, przyznam się ze mikro-szczeliny jak najbardziej są. Niby model przeznaczony dla początkujących, ale sztuką jest go skleić równo i estetycznie.
strk pisze:
Masz do kolekcji SSBN Ohio? Z modelika był wydany.

BTW skoro masz 688 w 1/144, może przerobisz go na Virginię?
Niestety nie mam Ohio, prawdę powiedziawszy współczesne amerykańskie okręty podwodne nie podobają mi się za bardzo. Co innego rosyjskie np. taki Kursk w 1:200 to byłby zacny model. :razz:

Przeróbek ciąg dalszy.
Kolejny etap prac to stery głębokości i kierunku. Te answerowe mnie nie zadowalały z dwóch powodów. Pierwszy: jak już słusznie zauważył kolega strk pionowe płetwy na sterach głębokości, drugi: stery są za chude tzn mało skrzydlate.
Aby problem pierwszy i drugi wyeliminować, wykorzystałem po raz kolejny darmowy model 688

Obrazek Obrazek
wykorzystane przeze mnie częsci to: 2, 3, 5, 6, 11, 12, 14, 15, 16, 17 (dwie ostatnie nakleiłem na czerwony zapas koloru)

Aby upodobnić model do prawdziwej jednoski na części 17 dopisałem numery oznaczające zanurzenie.
Obrazek

Stery przykleiłem za pomocą wikolu, a powstałe siłą rzeczy szczeliny zalałem barwionym wikolem. Wyszło jak wyszło, ale nikt nie mówił ze będzie łatwo. Mam nadzieję ze jakoś to przybrudzę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:!: Na zakończenie ciekawostka : :!:

Los Angeles zakończył służbę
23 stycznia 2010 roku odbyła się uroczystość opuszczenia flagi na najstarszym atomowym okręcie podwodnym klasy Los Angeles – USS Los Angeles.
Uroczystość, na którą nie dopuszczono cywilnej publiczności, odbyła się w porcie San Pedro. Wziął w niej udział 74-letni John Christensen, pierwszy dowódca USS Los Angeles (SSN 688). Teraz okręt zostanie przetransportowany do Puget Sound Naval Ship Yard w Bremerton, gdzie będzie z niego wymontowany reaktor atomowy i inne instalacje, a kadłub trafi na złom.

Okręt podwodny USS Los Angeles wszedł do służby w 1976. Miał być eksploatowany przez 30 lat, ale potrzeby operacyjne US Navy spowodowały, że okres służby wydłużono o kilka lat. Okręt krótko operował na Morzu Śródziemnym, a później przydzielono go do Floty Pacyfiku. Jego bazą było Pearl Harbor. W ciągu 32 lat USS Los Angeles wykonał 17 długotrwałych rejsów bojowych.

Okręt był uzbrojony w 4 wyrzutnie torpedowe i 12 pionowych wyrzutni pocisków samosterujących Tomahawk i Harpoon. Dane techniczne okrętów podwodnych klasy Los Angeles są tajne. Nieoficjalnie podaje się, że rozwijają one prędkość 30-33 węzłów i mogą się zanurzać na głębokość do 200-290 m.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze: Co innego rosyjskie np. taki Kursk w 1:200 to byłby zacny model. :razz:

Będzie coś nowszego, może pod koniec roku. Prosta forma (jak to w podwonych) ale mam nadzieję, że atrakcyjny.

Czy ja dobrze zauważyłem, że model jest budowany na "dwie wręgi"?
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Bardzo dobrze zauważyłeś model zaprojektowany na dwie wręgi.

Jakoś nie mogłem dłużej budować tej amerykańskiej parówy, wiec postanowiłem wziąć się za coś innego i zacząłem wycinać szkielet kadłuba do mojego nowego modelu.
Trochę to skandaliczne że laserowo wycinane elementy do tego okrętu są o około 4 złote tańsze niż sama wycianka.
Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
ODPOWIEDZ