[Relacja/Galeria] USS Los Angeles 1:200

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
strk
x 20

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: strk »

Dalej będę drążył temat 688.

Swego czasu napaliłem się na niego jak szczerbaty na suchary, ale im dalej w las tym gorzej. Jak można zaprojektować cylindryczny kadłub na "dwie wręgi"??

Napisz co to za jednostka którą budujesz zamiast 688??
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

strk pisze:Dalej będę drążył temat 688.

Swego czasu napaliłem się na niego jak szczerbaty na suchary, ale im dalej w las tym gorzej.
Święte słowa kolego "im dalej w las tym gorzej". Nie mogłem przeboleć, że w moim modelu widać łączenia segmentów kadłuba. Prawdziwy okręt jest gładki jakby szpachlowany :lol:, dlatego zrobiłem to...
Obrazek Obrazek Obrazek
... rufa okrętu została skorygowana na wzór jednostek ze zdjęć, czyli zaszpachlowana.

Dokonałem jednej modyfikacji. Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że garb, który jest po prawej burcie okrętu w części rufowej zakręca w kierunku osi okrętu i sięga aż po sam ster. Na zdjęciu pokazałem omówioną przeróbkę. Kolorem czerwonym zaznaczyłem garb, a niebieski kolor oznacza segment k-ba, który w wycinance był bez niego.
Obrazek Obrazek Obrazek

Skleiłem śrubę. I tu też nie obyło się bez zmian. Answerową stożkową część skróciłem, a czubek zakończyłem częścią nr 4
Obrazek Obrazek

strk pisze: Napisz co to za jednostka którą budujesz zamiast 688??
Nie zważając na ogólnie przyjęte zasady prowadzenia relacji "offtopnę" temat i pokażę zdjęcia nad czym pracuję równolegle :) .
Obrazek Obrazek
Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze:Nie mogłem przeboleć, że w moim modelu widać łączenia segmentów kadłuba. Prawdziwy okręt jest gładki jakby szpachlowany :lol:, dlatego zrobiłem to... ... rufa okrętu została skorygowana na wzór jednostek ze zdjęć, czyli zaszpachlowana.
Nie pochwalam, aczkolwiek rozumiem.
Dokonałem jednej modyfikacji. Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że garb, który jest po prawej burcie okrętu
Dyspenser sonaru holowanego?

Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
Teraz wszystkie modele okrętów mają tak gęsto rozmieszczone wręgi?

Ja w dwa razy większym Nansenie mam dwa razy mniej...
Awatar użytkownika
19zbyniu95

Post autor: 19zbyniu95 »

strk pisze:
ramm pisze: Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
Teraz wszystkie modele okrętów mają tak gęsto rozmieszczone wręgi?

Ja w dwa razy większym Nansenie mam dwa razy mniej...
Ale za to jaki solidny jest ten kadłub :D

Powodzenia w obu jednostkach :cool:
Pozdrawiam
Zbyszek G.

Ukończone: Ju-87 Stuka, Ba-6, Mi-24D Hind, Bn2t+t

Na warsztacie:
Awatar użytkownika
strk
x 20

Masz pewne pojęcie o modelarstwie, to przyjrzyj się Nansenowi i powiedz mi, co jest lepsze w jego przypadku. Więcej wręg, czy mniej+podposzycie z tektury?
Awatar użytkownika
19zbyniu95

Post autor: 19zbyniu95 »

Oj faktycznie nie spojrzałem na Twój model, zanim walnąłem tego posta :oops:

Nie znam się specjalnie na okrętach, ale chyba dużo wygodniej będzie z mniejszą ilością wręg :)
Pozdrawiam
Zbyszek G.

Ukończone: Ju-87 Stuka, Ba-6, Mi-24D Hind, Bn2t+t

Na warsztacie:
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
x 169

Post autor: Szydercza Gała »

Jakbyś na to nie patrzył więcej wręg zawsze daje możliwość dokładniejszego odwzorowania krzywizn podwodnej części kadłuba, nawet w tych nowoczesnych bezkształtnych wynalazkach :jezyk2:
NUR FüR MASON!!!!! :haha:
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Awatar użytkownika
strk
x 20

Szydercza Gała pisze:Jakbyś na to nie patrzył więcej wręg zawsze daje możliwość dokładniejszego odwzorowania krzywizn podwodnej części kadłuba, nawet w tych nowoczesnych bezkształtnych wynalazkach :jezyk2:
Racja. Ale też i kształty nowoczesnych wynalazków są bardzo proste: V-shape na dziobie, U-shape na rufie, pawęż rufowa prosta, wodnica nie zwęża się w stronę rufy (w rzucie z góry).
Za wiele do odwzorowania nie ma, stąd też dwukrotne zwiększenie ilości wręg (a co za tym idzie płatów poszycia podowodzia) nie wniosłoby IMHO raczej nic nowego.
Oczywiście mogę się mylić.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

Cześć.

Ostatnie tygodnie nie sprzyjały modelarstwu dlatego w wolnej chwili zapoznawałem się z konstrukcja budowanego okrętu. Przyglądając się zdjęciom widać ze kadłub jest pokryty powłoką nazywaną Special Hull Treatments.
Obrazek Obrazek
Jakoś nie widziało mi się powtórzyć tego na moim modelu. Pomysł z oklejeniem całego kadłuba papierowymi prostokątami odrzuciłem dość szybko.
Obrazek

Pozwolę sobie zacytować:
"In July 1992, LOS ANGELES departed Pearl Harbor, Hawaii, for a change of homeport to the Mare Island Naval Shipyard, Vallejo, California. Arriving on August 6, she commenced the first Engineered Refueling Overhaul of a LOS ANGELES-class attack submarine. During the overhaul, LOS ANGELES was outfitted with the state-of-the-art BQQ-5E Sonar System/CCS MK-II Fire Control System,as well as the Navy's newest reactor core and advanced reactor control equipment. A special rubber hull treatment was added as a noise-reducing agent effectively making the submarine one of the quietest submarines in the U.S. Fleet today."

Wniosek prosty wykonam model sprzed 1992, wtedy kadłub był gładki jak po szpachlowaniu.
Obrazek

Idąc dalej wykonałem przybliżoną wersję tego całego ?dyspensera sonaru holowanego? naklejając na garb 2x żyłkę 0,35mm
Obrazek Obrazek Obrazek

Budowany przez naszego kolegę strka norweski okręt zainspirował mnie do zmiany koncepcji wyglądu sterów. Stare nie prezentowały się za dobrze więc wymieniłem je moim zdaniem na lepszy model.
Obrazek Obrazek

Ster kierunku zrobiłem ruchomy. Idea jego działania myślę ze jest zrozumiała.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rzut na całość z daleka bo z takiej perspektywy łatwo oszukać i pokazać ze model jest dobry.
Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

Kadłub będzie częściowo na czerwono malowany? Stery - ok, inspiracja również ok :mrgreen:
ODPOWIEDZ