No proszę, to jednak jest w Krakowie. Dzięki za informację. Szkoda, że nie byłem na tym pikniku. Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie samolociku:
Projektowałem (rok 1971) również innego ultralight'a - zwał się Skoczek ale nie doszło do realizacji, był wykonany model latający, niektóre części i podzespoły:
Poza tym swoje "trzy grosze" wetknąłem w takie projekty jak M14; M15; M17; M18; M21; M25 i w minimalnym stopniu w M26.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle: Dorobek
Zdecydowałem się na przyklejenie szkieletów silników do skrzydeł i w tej konfiguracji będę oklejał je pokryciami a to z tego powodu, że płaszczyzna silników nie była prostopadła do dolnej powierzchni skrzydła. Płaszczyzny silników były pionowe i ze względu na wznios (nawet niewielki) skrzydeł pokrycia będą się różnie układały dla silnika lewego i prawego. Zrobienie tego dobrze w "powietrzu" jest jak przyznacie trochę trudne.
STEP BY STEP
Nie bardzo rozumiem w czym to ma pomóc. Przecież jeśli poszycie silnika pasuje do wręg i nie trzeba nic docinać to nie ma różnicy czy się ten szkielet oklei 'w powietrzu' czy po przyklejeniu do skrzydeł. Teraz trzeba całym modelem "operować" i uważać aby czegoś nie zgnieść.
Tempest pisze:Przecież jeśli poszycie silnika pasuje do wręg i nie trzeba nic docinać to nie ma różnicy czy się ten szkielet oklei 'w powietrzu' czy po przyklejeniu do skrzydeł.
Ja takiej pewności, że wszystko ładnie pasuje niestety nie mam i w tym jest cały problem. Szkielety gondol silnikowych nie były zróżnicowane lewa, prawa a pokrycia gondol już mają wyróżnik L P i to właśnie zadecydowało, że postąpiłem tak a nie inaczej.
STEP BY STEP
Poprawię to przez wklejenie wstawek bo tak jest z obu stron gondoli i może mi się uda doprowadzić do sytuacji z malowaniem gondoli tak jak na tym rysunku:
STEP BY STEP
Skoro Kolega gutes nie miał problemów to dlaczego nie zakończył tego modelu, czy sił mu starczyło na sklejenie tylko jednej gondoli?
Nawet gdyby to była jedyna rzecz jaką w życiu skleił to i tak wygląda na to, że po prostu tę gondolę można skleić poprawnie... Widzę, że zdenerwował Cię widok ładnie sklejonego detalu.
Nie należy lekceważyć drobiazgów - to one składają się na doskonałość a przecież nikt nie lekceważy doskonałości...