Tektura do laserów
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Tektura do laserów
Dziś mam do Was pytanie: z jakiej tektury wolicie części, wypalane laserem? Zwykłej szarej, czy tej żółtej - "podpiwka" ? Opiszcie swoje doświadczenia - skorzystamy na tym tyle, że do tych opinii dostosują się "wypalacze"
Moim skromnym zdaniem:
Jeżeli chodzi o elementy, które potem mają być obrabiane np. koła do parowozu, wiązary itd. - to zdecydowanie podpiwek.
Jako szkielet do oklejenia poszyciem - dla mnie nie ma znaczenia. Szarak nie chłonie SG i przy małych wymiarach rozdwaja się. Ta tektura, którą testowałem, nie chłonie nawet BCG na odpowiednią głębokość. Lasery z szarej tektury brudzą. Moim zdaniem to zły pomysł.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o elementy, które potem mają być obrabiane np. koła do parowozu, wiązary itd. - to zdecydowanie podpiwek.
Jako szkielet do oklejenia poszyciem - dla mnie nie ma znaczenia. Szarak nie chłonie SG i przy małych wymiarach rozdwaja się. Ta tektura, którą testowałem, nie chłonie nawet BCG na odpowiednią głębokość. Lasery z szarej tektury brudzą. Moim zdaniem to zły pomysł.
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
Ja jestem za szarym jeśli chodzi o szkielety,
Przyzwyczaiłem się ze szkielety które wycinałem sklejałem SG i wiedziałęm że jak skleję to nic się nie ruszy, a wiekszość szkieletów laserowych jest teraz robiona na podpiwku co skutecznie uniemozliwia stosowanie SG a jest też troche bardziej wiotki.
Przyzwyczaiłem się ze szkielety które wycinałem sklejałem SG i wiedziałęm że jak skleję to nic się nie ruszy, a wiekszość szkieletów laserowych jest teraz robiona na podpiwku co skutecznie uniemozliwia stosowanie SG a jest też troche bardziej wiotki.
Kleje bo lubie:)
Czy "podpiwek" to tektura używana przez GPM ?a wiekszość szkieletów laserowych jest teraz robiona na podpiwku co skutecznie uniemozliwia stosowanie SG a jest też troche bardziej wiotki.
Bo jeśli tak, to z moich doświadczeń ze szlifowaniem GiePeeMowych gąsienic czołgowych wynika, że tektura ta lubi się podczas szlifowania czasami rozwarstwiać i jest raczej sztywna w odróżnieniu od szarej tektury, z której wykonane są wręgi do Pietropawłowska z Modelika, które wydały mi się właśnie jakieś takie wiotkie, choć to moje pierwsze wrażenie po wyjęciu owych wręg z paczki.
Co prawda klejów CA na razie unikam ale wydawało mi się, że one kleją wszystko.
Czy mógłbyś napisać coś więcej o tej tej właściwości ? Bo Pietropawłowsk czeka a jego laserowe wręgi są właśnie szarawe.Lasery z szaszarej tektury brudzą
- 19zbyniu95
Sprzedażą "podpiwka" zajmują się m.in. sklepy CEZEX-u. W Rudzie Śląskiej przy ulicy Kokotek 38.
http://www.cezex.pl/index?id=11
http://www.cezex.pl/index?id=11