*[Relacja/Samolot] PZL P.11c MM
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Rutek może za bardzo teoretycznie podchodzisz do zasad klejenia butaprenem? ;) W wieku 14 lat ostatni raz skleiłem model wikolem bo zawsze coś mi się rozciągało, wyginało etc etc. Oczywiście wynikało to w dużej mierze z mojego braku doświadczenia i z za dużej ilości kleju. Najlepsze było jak nakleiłem na tekturę elementy szkieletu wydrukowane w MM na cienkim papierze, jakież było moje zdziwienie jak na koniec szkielet okazywał się np dłuższy o 4 mm (w przypadku Vanguarda i o 3 mm ( Conrad). Do tego nieustanne krowie żebra na poszyciu :/ W momencie przejścia na butapren (taki z tubki a nie z puszki - zdecydowanie wydłuża się wówczas czas do "odjazdu" co może być dla niektórych zaletą a dla innych wadą ;) ) wszelkie problemy znikły jak ręką odjął. Nigdy nie smarowałem obu przyklejanych powierzchni, zawsze smarowałem jedną, poczekałem chwilkę i przyklejałem. Jak chciałem odkleić element uprzednio przyklejony to, ku mojej złości, zawsze odchodził z papierem od części, do której był przyklejany. Co więcej, wszystkie modele kartonowe klejone butaprenem (najmłodszy wykonany w 2003 roku) stoją i mają się doskonale, zatem nie widzę potrzeby kurczowo trzymania się teorii, bo praktyka często okazuje się inna ;)
wszystkie te dinozaury powstały "na budexie" i ciągle dają radę ;)
wszystkie te dinozaury powstały "na budexie" i ciągle dają radę ;)
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
Z góry przepraszam, że tak po metryce jadę ale Szanowny Rutku, Szanowny Zbyszku jak sobie radziliście w czasach tej wcześniejszej młodości przed nastaniem ery SG i BCG? Wtedy to chyba tylko funkcjonowały kleje butaprenopochodne?
A tak nawiasem to o klejach można by doktorat napisać a potem jeszcze i do habilitacji dociągnąć
A tak nawiasem to o klejach można by doktorat napisać a potem jeszcze i do habilitacji dociągnąć
My mamy swobodnego motyla, Francuzi zwiewnego papilona, Hiszpanie kolorowego mariposa, Anglicy flegmatycznego butterflya a Niemcy.... a Niemcy przeciwpancernego Schmetterlinga ;]
--------------------------------------------------------
Się buduje: ???
Się zbudowała: "Jedenastka"
- Szydercza Gała
- x 169
Panowie nie przesadzajcie Piotr ma absolutna rację nie ma po co nadmiernie teoretyzować. Co do filmiku to myślę że dałoby sie kiedyś coś zorganizować, jedyny problem polega na tym że ze względu na białość Wariaga użycie budeksu jest ograniczone, szczególnie w ostatniej fazie. Postaram się coś sklecić w trakcie lepienia szalup, no chyba że polecę je BCG i SG Nie stosuje jednak żadnych sztuczek, do smarowania klejem używam przeważnie jakichś bezużytecznych ścinków kartonu, poza tym w zasadzie moje doświadczenia pokrywają się z Piotrowymi.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
- 19zbyniu95
- Szydercza Gała
- x 169
Toż to pół tablicy Mendelejewa !!OSTOJA pisze:... był Cristalcement, Supercement, Klejnot, Kolodion, Syndemat, Syndetin ... a i Butapren też był, więc nie było tak źle.
My mamy swobodnego motyla, Francuzi zwiewnego papilona, Hiszpanie kolorowego mariposa, Anglicy flegmatycznego butterflya a Niemcy.... a Niemcy przeciwpancernego Schmetterlinga ;]
Sądząc po długowieczności niektórych modelarzy na forum zdecydowanie lepsze niż biovital ;)Schmetterling pisze:Toż to pół tablicy Mendelejewa !!
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
- Szydercza Gała
- x 169
relacja będzie jak wrzucę kolejne foty (jutro) a tymczasem jest błogosławieństwo do koniobicia nt chemii spożywczej