Witajcie Panowie!
Najpierw się przedstawię- Damian, 17 lat. Polska .
Pierwsza relacja. Niepierwszy model. Pierwszy który chcę skończyć .
Każdy chyba zna opracowanie. Nie pierwszych lotów, nie obchodzi się bez przycieć etc. no cóż.
Model wykonuję bez żadnej waloryzacji- 100% standart.
Cele- BCG- nauka klejenia, SG- łatanie szpar, WIKOL- to samo, nauka dobierania kolorów do retuszu.
Jak widać nawet na pierwszym zdjęciu- po lewej stronie kadłuba widać przesunięcie podziału blach oraz nitów. Nie jest to moją winą lecz wycinanki- z drugiej strony jest w porządku. Część była zbyt długa. Bywa. Szparę postaram się załatać SG.
Na tym zdjęciu widać że linie podziału oraz nity po drugiej stronie się zgadzają. Dlatego uważam że to ewidentny błąd opracowania. Widać także moją nieudolność podczas retuszu. Może jakieś rady jak odpowiednio dobrać kolor? Czekam z niecierpliwością
Ten panel to natomiast moja życiowa tragedia... za głęboko wkleiłem wręgę, nie chciałem nic rwać ani pruć, wiec postanowiłem przykleić do brzegów wręgi małe sześcianiki z tektury 1x1x1 mm.
TO BYŁ BŁĄD! kolejny segment przez to w ogóle nie chciał pasować. Musiałem rozciąć go na linii podziału blach i mądrze podkleić. Jest szparsko jak cholera. zobaczymy co to będzie.
Życzę miłej zabawy!
[Relacja] PZL 23 Karaś MM
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [Relacja] PZL 23 Karaś MM
Tak aby kolor się mniej więcej zgadzał metodami "na oko" i "prób i błędów"Symianos pisze: Może jakieś rady jak odpowiednio dobrać kolor?
My mamy swobodnego motyla, Francuzi zwiewnego papilona, Hiszpanie kolorowego mariposa, Anglicy flegmatycznego butterflya a Niemcy.... a Niemcy przeciwpancernego Schmetterlinga ;]
--------------------------------------------------------
Się buduje: ???
Się zbudowała: "Jedenastka"
--------------------------------------------------------
Się buduje: ???
Się zbudowała: "Jedenastka"