MM King George V 1986 zmiana na Prince of Wales
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Prace ruszyły zgodnie z planem 1 stycznia 2011 roku, czyli 74 lata po postawieniu stępki w realu. Szkielet wycięty i złożony do kupy. I teraz proces klejenia. Karton na który nakleiłem części okazał się marnej jakości. Tak więc zacząłem wycinać dodatkowe elementy z innego kartonu i podklejać po obu stronach stępki jak też i elementu wzdłuż stępki.(nie wiem jak fachowo to się nazywa. Nie podklejam tylko wręg one bo będę wypełniał między wręgami szkielet balsą, coś takiego jak tutaj:
http://koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=44586
Oto szkielet:
Po złożeniu trochę się skręca, mam jednak nadzieję że zniweluje to jak skończę podklejać całość.
http://koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=44586
Oto szkielet:
Po złożeniu trochę się skręca, mam jednak nadzieję że zniweluje to jak skończę podklejać całość.
Prace powoli do przodu. Szkielet został sklejony i wzmocniony wklejkami z kartonu. Podczas wklejana wzmocnień wstawiłem w stocznie by go wyprostować. Teraz przyszedł czas na wypełnieni szkieletu. Metoda jest dziwna i nowa, ale może się sprawdzi. Ma ona na celu Wypełnienie przestrzeni i usztywnienie szkieletu oraz wyprostowanie go do końca.
Oto parę zdjęć.
Oto parę zdjęć.
OSTOJA pisze:Wg mnie to nie są klocki tylko deseczki o grubości około 2 mm. Takie podposzycie tylko z balsy a nie z tektury - łatwiej się obrabia i szlifuje.strk pisze:Możesz zdradzić gdzie i za ile nabywa się takie klocki blasy?
Aaa racja. Nie przyjrzałem się dokładnie. W takim razie pytanie nie było.
Tak właśnie wykonałem to coś. Czyli deska balsy 3 mm. Niestety zrąbałem pokład gdzies popełniłem błąd z wręgami i teraz wyszła lipa. Zobaczę czy dam rade to zniwelować. Mam do Was pytanko
chce zrobić krycie kadłuba imitujące blachy. Boki mam ale jak były kładzione na spodzie kadłuba. Sprawdziłem parę publikacji i nie ma takich materiałów. Może jednak ktoś z Was posiada jakiś schemat takiego poszycia. Z góry dziękuje.
chce zrobić krycie kadłuba imitujące blachy. Boki mam ale jak były kładzione na spodzie kadłuba. Sprawdziłem parę publikacji i nie ma takich materiałów. Może jednak ktoś z Was posiada jakiś schemat takiego poszycia. Z góry dziękuje.
Zacząłem oklejać kadłub paskami z polistyrenu (Hips) do tego celu użyłem kleju poliuretanowego (szewski) no i po wekendzie (model robię poza domem) okazało się że w polistyrenie są wżery (((. Wiedziałem, że klej będzie oddziaływał na polistyren ale żeby robił wżery w paskach o grubości 0,75 mm. Nie ma tego dużo i da się to zaszpachlować i jeśli to możliwe chciałbym uniknąć kolejnych takich niespodzianek. Więc może macie sugestie jaki klej ogólnie dostępny się nadaje do tego celu ? Jaki klej stosujecie sami ?
Dobrze by było gdyby był to klej dający bezbarwną spoinę.
Dobrze by było gdyby był to klej dający bezbarwną spoinę.