[relacja]DDG 68 USS The Sullivans, skala 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[relacja]DDG 68 USS The Sullivans, skala 1:200
Dziś rozpoczynam raport z budowy amerykańskiego niszczyciela typu A. Burke, DDG 68 USS The Sullivans, skala 1:200.
Okrętu, ani braci Sullivan nie będę przedstawiał. Każdy, mający choć cień pojęcia o okrętach i historii zmagań na morzu, na pewno wie w czym rzecz.
A jak nie wie, to niech się wstydzi.
EDIT
Jednak znaleźli się tacy, którzy nie wiedzą w czym rzecz , więc linkuję foto okrętu którego model mam zamiar zbudować. Celowo wybrałem nieco nudnawe ujęcie sylwetkowe, żeby osoba która nie wie o co chodzi, teraz wiedziała
Budowa będzie jedną z tych powolnych, choć jest szansa, że będzie szybsza niż F314. Postanowiłem bowiem od razu budować wersję "kolorową", pomijając testową "białą", a sam proces projektowania jest prowadzony równolegle z klejeniem.
I dlatego też zacząłem od najprostszego elementu: rufowego bloku czerpni powietrza. Proste pudełko:
Następna w kolejności jest jego podstawa.
Okrętu, ani braci Sullivan nie będę przedstawiał. Każdy, mający choć cień pojęcia o okrętach i historii zmagań na morzu, na pewno wie w czym rzecz.
A jak nie wie, to niech się wstydzi.
EDIT
Jednak znaleźli się tacy, którzy nie wiedzą w czym rzecz , więc linkuję foto okrętu którego model mam zamiar zbudować. Celowo wybrałem nieco nudnawe ujęcie sylwetkowe, żeby osoba która nie wie o co chodzi, teraz wiedziała
Budowa będzie jedną z tych powolnych, choć jest szansa, że będzie szybsza niż F314. Postanowiłem bowiem od razu budować wersję "kolorową", pomijając testową "białą", a sam proces projektowania jest prowadzony równolegle z klejeniem.
I dlatego też zacząłem od najprostszego elementu: rufowego bloku czerpni powietrza. Proste pudełko:
Następna w kolejności jest jego podstawa.
Ostatnio zmieniony pt lip 01 2011, 16:14 przez strk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sleepwalker
- Szydercza Gała
- x 169
Wiesz PRAWDZIWY "The Sullivans" to Fletcher DD-537 a nie jakieś tam nowomodne popierduchy
Zapomniałeś dodać że cały okręt to jedno wielkie "proste pudełko" :
Zapomniałeś dodać że cały okręt to jedno wielkie "proste pudełko" :
Ostatnio zmieniony pt lip 08 2011, 18:46 przez Szydercza Gała, łącznie zmieniany 1 raz.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Nadbudówka rufowa, kontynuacja.
W konstrukcji wewnętrznej po raz pierwszy zastosowałem połączenia na wpust. Metoda daje doskonałe efekty, jedynie projektant ma nieco więcej pracy:
Konstrukcja pod pełnym obciążeniem:
Tak to wygląda:
Dodałem nieco detali:
I ustawiłem oba bloki jeden na drugim:
Elementów nie sklejałem, ponieważ utrudniłoby to montaż na pokładzie. Z tego też powodu, rufowa część tego modułu nie ma przyklejonego elementu zamykającego - będzie on wpasowany po montażu do pokładu.
W konstrukcji wewnętrznej po raz pierwszy zastosowałem połączenia na wpust. Metoda daje doskonałe efekty, jedynie projektant ma nieco więcej pracy:
Konstrukcja pod pełnym obciążeniem:
Tak to wygląda:
Dodałem nieco detali:
I ustawiłem oba bloki jeden na drugim:
Elementów nie sklejałem, ponieważ utrudniłoby to montaż na pokładzie. Z tego też powodu, rufowa część tego modułu nie ma przyklejonego elementu zamykającego - będzie on wpasowany po montażu do pokładu.
- Sleepwalker
Ahoj!
Skąd ja znam te wypusty w szkielecie ;)
Patrzę na fotki, rozumiem, że do modelu dołączone będzie pudełko z czekoladkami Rafaello jako GRATIS!!!. Relację śledzę, choć nie za bardzo jest to moja ulubiona tematyka.
Ech....strk - wielka szkoda, że wdepnąłeś we współczesność. Bardzo wielka szkoda :-(
Skąd ja znam te wypusty w szkielecie ;)
Patrzę na fotki, rozumiem, że do modelu dołączone będzie pudełko z czekoladkami Rafaello jako GRATIS!!!. Relację śledzę, choć nie za bardzo jest to moja ulubiona tematyka.
Ech....strk - wielka szkoda, że wdepnąłeś we współczesność. Bardzo wielka szkoda :-(
Pozdrawiam SZKUTNIK
Na pochylni: HMT "OLYMPIC" (1:200)
Na desce kreślarskiej: SAR 3000 (1:50) - DAR POMORZA (1:100) - OCEANIA (1:100) - WILHELM GUSTLOFF (1:200)
Na desce kreślarskiej: SAR 3000 (1:50) - DAR POMORZA (1:100) - OCEANIA (1:100) - WILHELM GUSTLOFF (1:200)
Ahoj!
Nie znam sie na współczesnych okrętach.
Szydercza Gała napisał(a), że to będzie jedno wielkie pudełko. Więc kadłub myślę trzeba zrobić podobnie jak nadbudówkę
Nie znam sie na współczesnych okrętach.
Szydercza Gała napisał(a), że to będzie jedno wielkie pudełko. Więc kadłub myślę trzeba zrobić podobnie jak nadbudówkę
Pozdrawiam SZKUTNIK
Zastanawiam się jak przykryć wpusty które będą widoczne w pokładzie. W przypadku nadbudówki rufowej są one niesymetrycznie rozmieszczone, aby moża było je przykryć blokiem kominów.
Z pokładem już tak łatwo nie będzie. Chcę uniknąć drugiej warstwy tektury 1mm, a pokład wydrukowany na papierze 160g jest chyba zbyt cienki, aby równo się ułożył i przykrył wpusty. A może nie?
Z pokładem już tak łatwo nie będzie. Chcę uniknąć drugiej warstwy tektury 1mm, a pokład wydrukowany na papierze 160g jest chyba zbyt cienki, aby równo się ułożył i przykrył wpusty. A może nie?