[relacja]DDG 68 USS The Sullivans, skala 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
To tylko kwestia obsługi programu i wyobraźni.ruto88 pisze:Modelowanie 3D.....eh coś tam próbuję, ale ciężko.
PZDR
Tymczasem...
...długie godziny walki z krzywymi, efekt zbliżony do rzeczywistości. Wszystkie powierzchnie w pełni rozwijalne:
Modelowanie kadłuba tak mnie pochłonęło, że nie zrobiłem nic w modelu papierowym. Więc ten render proszę traktować jako "zapchajdziurę" i sposób podbicia relacji na liście forum. Oraz zwiększenia oglądalności.
- Sleepwalker
Dziękuję.
Co ciekawe, udało mi się uzyskać w miarę uporządkowany wireframe powierzchni, skutkujący tym, że na renderach krawędzie/styki tych powierzchni są raczej słabo widoczne. A zaznaczam, że podwodzie jest zaprojektowane nie jako jedna polipowierzchnia do cięcia, ale jako osobne, gotowe już do rozwinięcia płaty poszycia.
Co ciekawe, udało mi się uzyskać w miarę uporządkowany wireframe powierzchni, skutkujący tym, że na renderach krawędzie/styki tych powierzchni są raczej słabo widoczne. A zaznaczam, że podwodzie jest zaprojektowane nie jako jedna polipowierzchnia do cięcia, ale jako osobne, gotowe już do rozwinięcia płaty poszycia.
Są dwie opcje.
1. - gruszkę wykonuję tradycyjnym sposobem (jak w F314) i łączę z kadłubem przy pomocy elementu wyoblającego (podobny do elementu łączącego skrzydło z kadlubem w np. Spitfire), zgodnie z rzeczywistym kadłubem;
2. - tnię elementy gruszki, pasa wyoblającego i poszycia kadłuba na wąskie pionowe pasy, tak jak tutaj:
1. - gruszkę wykonuję tradycyjnym sposobem (jak w F314) i łączę z kadłubem przy pomocy elementu wyoblającego (podobny do elementu łączącego skrzydło z kadlubem w np. Spitfire), zgodnie z rzeczywistym kadłubem;
2. - tnię elementy gruszki, pasa wyoblającego i poszycia kadłuba na wąskie pionowe pasy, tak jak tutaj:
- Sleepwalker
Fajnie, tyle że z opływką sonaru jest coś bardzo nie tenteges. Powinna być bardziej spłaszczona i szersza. Tak jak tutaj: http://www.navsource.org/archives/05/05018223.jpg
Co prawda na zdjęciu jest USS Lassen (Flight IIA) ale opływka się nie zmieniała.
Co prawda na zdjęciu jest USS Lassen (Flight IIA) ale opływka się nie zmieniała.
And somewhere/There's someone who cares/With a heart of gold/To have and to hold
- Sleepwalker
To nie kwestia oświetlenia Ten render który wrzuciłeś to jak mniemam widok lekko z góry dziobu. Na zdjęciach z doków jakie mam wygląda do nieco inaczej. Tu raczej idzie o przejście kadłub-opływka. Jest one za łagodne. Moim zdaniem z tego co widać na zdjęciach powinno być ono ostrzejsze. Na zdjęciu surówki widać, że jest bardzo łagodne - światło tu nie przeszkadza bowiem widać miejsca łączenia segmentów (wręgi). Bardzo podobna opływka jest w typie Ticonderoga ( o ile nie taka sama). Mozesz wrzucić rysunek opływki z jakiego korzystałeś?
Nie odbieraj tego prosze, jako rewolucyjne czepialstwo się. Wsiegda gatow! :-)
PS. Masz Warshi Pictorial o typie Arleigh Burke? Tam to dość ładnie widać o co mi chodzi. Jeśli nie, mogę wrzucić skany.
Nie odbieraj tego prosze, jako rewolucyjne czepialstwo się. Wsiegda gatow! :-)
PS. Masz Warshi Pictorial o typie Arleigh Burke? Tam to dość ładnie widać o co mi chodzi. Jeśli nie, mogę wrzucić skany.
And somewhere/There's someone who cares/With a heart of gold/To have and to hold
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli "ostrzejsze przejście"? Powinno być bardziej wklęsłe, czy mniej a rozciągnięte w górę? Ja dobierałem to doświadczalnie. Rysunki opływki sonaru mam conajmniej 3, każdy różny. Moja wizja to uśrednienie na podstawie foto.
Wrzuć ten skan o którym wspominasz, zobaczę co jest na rzeczy.
Posiadam Warships in action nr 31.
Oczywiście cieszy mnie że podglądasz i krytykujesz. Żadnego czepialstwa nie widzę.
Wrzuć ten skan o którym wspominasz, zobaczę co jest na rzeczy.
Posiadam Warships in action nr 31.
Oczywiście cieszy mnie że podglądasz i krytykujesz. Żadnego czepialstwa nie widzę.