[Galeria] PZL-101 Gawron 1:33 GPM

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
air_22
x 1

[Galeria] PZL-101 Gawron 1:33 GPM

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: air_22 »

Witam wszystkich.
Dziś chciałem zaprezentować model Gawrona.
Co do samego opracowania to myślę, że jest dobrze znane i o tych kfiatkach różnych nie trzeba pisać, aczkolwiek nie zgodzę się z tym co spotkałem na forum, że trzeba wzmacniać jakoś konstrukcje płatów czy samego kadłuba. Wszystko jest dość lekkie więc moje obawy zostały rozwiane :)
Najbardziej jestem zadowolony z kół samolotu. Robiłem je na mini-wiertarce, pierwszy raz. Antenki zdobione z wykałaczek a z drutu poklejonego SG zrobiłem "schodki" dla pilota i pasażera. Dwa z trzech zastrzałów pod statecznikiem poziomym zrobiłem z drutu. Przeglądając zdjęcia w necie to były raczej jakieś linki...
No to co, może jakieś zdjęcia. Mam nadzieję, że się Wam spodoba:)

Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Post autor: Heinrich Kosmala »

Gratulacje, moim zdaniem bardzo czysto i ładnie wykonany model!
Tylko to „nieszczęsne“ śmigło czyli plaga dotykająca dużą część modelarzy samolotowych (na czele ze mną - dlatego jestem na to wyczulony :) ) - kąt natarcia łopaty powinien zmniejszać się im dalej od osi obrotu śmigła – moim zdaniem te kąty są tutaj (prawie) takie same na obwodzie jak i przy osi.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
air_22
x 1

Wiem Henryk wiem... Ja też mam z tym problem, a nie chce glutować i szlifować i malować
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Gratuluję. Fajnie Ci wyszedł ten Gawron choć do pełni szczęścia brakuje mi "uplastycznienia" żaluzji silnika. Sadzę, że nacięcie i minimalne skręcenie tych "łopatek" spowodowałoby że wyglądałyby prawie "jak żywe" choć aby zamodelować oryginał pewnie trzeba by się więcej natrudzić.

Czy kabinkę tłoczyłeś samodzielnie czy też korzystałeś z gotowca ?
Tylko to „nieszczęsne“ śmigło czyli plaga dotykająca dużą część modelarzy samolotowych (na czele ze mną - dlatego jestem na to wyczulony Smile ) - kąt natarcia łopaty powinien zmniejszać się im dalej od osi obrotu śmigła – moim zdaniem te kąty są tutaj (prawie) takie same na obwodzie jak i przy osi.
Można zwalczyć tę plagę przerzucając się na "rury" ;-)
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
air_22
x 1

Kabinka jest ani kupna, ani tłoczona. To proste kawałki z ofertówek:) wykonane wg szablonu i przyklejone na butaprenie...
ODPOWIEDZ