Helloł ....
Może komuś się przyda mój stary, uuuu chyba z ponad 20 lat patencik na odbłyśniki do lamp, małych i dużych . Proste toto jak drut...
Wycinamy z folii aluminiowej krążki o fi ciut większej niż dziura w lampie
. Podczas obróbki odbłyśnik się nieco zmniejszy. Folia może być taka jak się czasem jeszcze pakuje ciacha w marketach. Moja folia to rolka taśmy alu skombinowanej z mleczarni, a służyła do produkcji zamykadeł butelek do mleka, śmietany, kefiru, maślanki i co tam jeszcze było oczywiście w dawnych dobrych czasach kiedy Humbrolka kosztowała 10 zeta, a ja miałem aerograf z długopisa hehe .
Najlepiej wycinać wykrojnikami zrobionymi z grubszych igieł co je wbijają w zadek, od kroplówek, jakichś tam rurek etc... Temat znany, każdy ma takie ustrojstwa więc go omijamy ....
Fota 1.
Trzeba sobie zrobić takie obłe na końcu narzędzia, najlepiej w kształcie półkul, Można z drutu aluminiowego sobie wytoczyć, z twardego drewienka, wykorzystać jakieś podobne gotowce z długopisów czy cuś. Można również pokombinować ze stalowymi kulkami wklejonymi na supergluta do rurki - tak jak ta czerwona na focie. Oczywiście wielkość zbliżona do fi odbłyśnika.... Na focie kilka takich prymitywnych narzędzi ..
Fota2.
Na kawałku gumy kładziemy krążek z folii - nie trzeba go prostować, masujemy ruchem posuwisto-obrotowo-zwrotnym aż się uformuje odpowiedni kształt - przy okazji, jeżeli przyrządzik jest idealnie gładki, to wnętrze odbłyśnika się powinno ładnie wypolerować. Ja te swoje robiłem na szybko, wyłącznie w niniejszym celu, więc wyszły jak widać na fotkach
..
Fota 3.
No i jeżeli wszystko gra, to powinny wyjść takie dziwne rzeczy, które można zastosować jako odbłyśniki na przykład. Ortodoksyjni modelarze kartonowi pewnie jednak z kartonu robią takie rzeczy, czyli metoda jest dla tych kolegów mniej kartonowo ortodoksyjnych ..
Fota 4.
A tutaj duperele z drugiej, wypukłej strony na miarce centymetrowej....
Mam nadzieję że nie powieliłem czyjegoś pomysłu
, tudzież tuszę iż taka metoda kilku kolegom się przyda do czegoś tam ...
...
Pozdrawiam - Andrzej
PS
Fi to średnica jakby co ....
Aaaa, być może pokaże sposób wykonywanie nitów - spiczastych też taśmową metodą, niestety z folii alu, trudnej do malowania kurde. Muszę tylko poskładać przyrząd do kupy o ile go jeszcze mam na stanie