[R - koniec] Junkers F-13, budowa próbna, 1:33
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Heinrich Kosmala
- x 166
Poszło szybciej niż myślałem, kadłub sklejony jeszcze raz. Przy tej okazji mały eksperyment; arkusze wydrukowałem na cieńszym (130 g/m²) papierze – łatwiej dla drukarki, części dają się lepiej formować. Stabilność jest jednak troszeczkę mniejsza. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...
Główna część kadłuba gotowa, teraz biorę się za segment silnikowy. Makieta silnika nie jest w standardzie przewidziana, zobaczę, czy dam radę to samemu opracować. W każdym bądź razie zrobię otwieraną pokrywę osłony silnika – najwyżej pozostanie zamknięta...
Główna część kadłuba gotowa, teraz biorę się za segment silnikowy. Makieta silnika nie jest w standardzie przewidziana, zobaczę, czy dam radę to samemu opracować. W każdym bądź razie zrobię otwieraną pokrywę osłony silnika – najwyżej pozostanie zamknięta...
Ostatnio zmieniony sob maja 12 2018, 11:08 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 166
Przed Świętami mało okazji do „porządnej“ budowy modelu (dzieci przyjeżdżają!), dlatego postanowiłem wykorzystać ten czas na próbę walorki części silnikowej – pokrywę silnika chcę zrobić otwieraną, no a w środku oczywiście umieścić silnik Junkers L5. Oto części...
...tutaj połączone z kadłubem (pierwsza wersja, służy teraz jako ""dummy""). Śmigło to jeszcze atrapa z kartonu, cała reszta też prowizorka, żeby po prostu zobaczyć, czy nie przerasta to moich możliwości.
Pokrywa na zawiasie centralnym, w oryginale było to oczywiście inaczej rozwiązane,
Moim zdaniem wygląda to wystarczająco obiecująco, żeby to teraz (spróbować) zrobić „na czysto“.
...tutaj połączone z kadłubem (pierwsza wersja, służy teraz jako ""dummy""). Śmigło to jeszcze atrapa z kartonu, cała reszta też prowizorka, żeby po prostu zobaczyć, czy nie przerasta to moich możliwości.
Pokrywa na zawiasie centralnym, w oryginale było to oczywiście inaczej rozwiązane,
Moim zdaniem wygląda to wystarczająco obiecująco, żeby to teraz (spróbować) zrobić „na czysto“.
Ostatnio zmieniony sob maja 12 2018, 11:10 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 166
Pomimo perturbacji świąteczno-przednoworocznych udało mi się znaleźć nieco czasu na wykonanie śmigła. Robiłem już oddzielne (potem łączone w całość) łopaty, ale nigdy jeszcze drewnianego śmigła z jednego kawałka drewna.
Szablon (z wycinanki) nakleiłem na listewkę sosnową o grubości 5 mm, zwracałem przy tym uwagę na optymalny przebieg słojów. Obrys wyciąłem piłką włośnicową. Od razu widać, że tym narzędziem nie pracowałem od kilkudziesięciu lat...
...ale nie szkodzi, od czego są pilniki i papier ścierny
Teraz zeszlifowałem listewkę, żeby była cieńsza na obwodzie.
Ostateczna obróbka nożykiem (cutter) i papierem ściernym. Dla demonstracji po lewej stronie część jeszcze nie obrobioną.
A tak to wygląda po ostatecznej obróbce i pomalowaniu lakierem bezbarwnym.
Szablon (z wycinanki) nakleiłem na listewkę sosnową o grubości 5 mm, zwracałem przy tym uwagę na optymalny przebieg słojów. Obrys wyciąłem piłką włośnicową. Od razu widać, że tym narzędziem nie pracowałem od kilkudziesięciu lat...
...ale nie szkodzi, od czego są pilniki i papier ścierny
Teraz zeszlifowałem listewkę, żeby była cieńsza na obwodzie.
Ostateczna obróbka nożykiem (cutter) i papierem ściernym. Dla demonstracji po lewej stronie część jeszcze nie obrobioną.
A tak to wygląda po ostatecznej obróbce i pomalowaniu lakierem bezbarwnym.
Ostatnio zmieniony sob maja 12 2018, 11:11 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,
śmigło pierwsza klasa.
Ale.. Czy jest już zamocowane? Bo moim zdaniem, powinno się kręcić odwrotnie.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/85125/
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/85208/h:358/
Pozdrawiam.
śmigło pierwsza klasa.
Ale.. Czy jest już zamocowane? Bo moim zdaniem, powinno się kręcić odwrotnie.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/85125/
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/85208/h:358/
Pozdrawiam.
- Heinrich Kosmala
- x 166
- Heinrich Kosmala
- x 166
Profil, chyba mnie przekonałeś, zamocuję odwrotnie. Przy okazji (bo muszę i tak szlifować) potraktuję to bajcą – na wszystkich znanych mi zdjęciach śmigło wygląda o wiele ciemniej.
AWOT,
dzięki za uznanie.
Części usterzenia wysokości.
Dorobiłem jeszcze zawiasy, bo tak to moim zdaniem widać na planie (zdj. 26) i na tym zdjęciu.
A tak to wygląda po zamocowaniu do kadłuba.
AWOT,
dzięki za uznanie.
Części usterzenia wysokości.
Dorobiłem jeszcze zawiasy, bo tak to moim zdaniem widać na planie (zdj. 26) i na tym zdjęciu.
A tak to wygląda po zamocowaniu do kadłuba.
Ostatnio zmieniony sob maja 12 2018, 11:13 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.