[Galeria] Focke-Wulf FW 190 F Mały Modelarz 3/1991

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
MarlonBrandon

[Galeria] Focke-Wulf FW 190 F Mały Modelarz 3/1991

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: MarlonBrandon »

Dzień dobry.

Chciałbym zaprezentować moją wariancję na temat bryły samolotu myśliwskiego FW 190. Jest to mój drugi model w dorobku. Autorem wycinanki jest Pan Bohdan Wasiak. Arkusze wycinanki pokryłem dwukrotnie Caponem. Karton był gruby, rozwarstwiał się i łamał przy formowaniu. Z założenia model miał być retuszowany tylko i wyłącznie czarną farbką - posiłkowałem się w tym wypadku akwarelą. Na tym etapie wyłożyłem się; widać to choćby na pokrywie silnika, gdzie najpierw skleiłem elementy na styk, a dopiero później zacząłem retuszować, brudząc przy okazji wszystko dookoła. Sama wycinanka nie posiadała zbyt dużo elementów (łącznie chyba ~55 cz. ) - zawzięty modelarz mógłby się uporać z tym modelem w weekend. Mi zajęło to trochę więcej czasu. Co do pasowania elementów - praktycznie żadna część nie pasowała do siebie, lecz to nie deprymowało mnie do ukończenia modelu. Model powstał w celu przećwiczenia kilku technik, zaczerpniętych z forum. Elementami wyróżniającymi się, są między innymi kołpak śmigła, oraz łopaty, które powstały od nowa posikując się zdjęciami z Internetu, w celu nadania im odpowiedniego profilu (chyba w jakimś stopniu się to udało). Miałem wielką frajdę tworząc ten model. Doświadczenia wyniesione podczas jego powstawania, mam nadzieję zaprocentują w przyszłości.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W kolejnej odsłonie najprawdopodobniej: Polski trałowiec ORP Jaskółka (Mały Modelarz 3/2000).

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
ODPOWIEDZ