Tak jak mówiłem czas na obiecaną galerię:
Parę słów na koniec. Model bardzo przyjemny w klejeniu ,dobrze opracowany i praktycznie bezbłędny. Na pewno trzeba uważac przy kształtowaniu dachu ( ja dałem ciała ) i przy łączeniu dachu do ,,budy,,.
Moim skromnym zdaniem syrena na dachu jest trochę za duża.
Co do instrukcji ,to tu jest ciekawie wycieraczki na surówce są tak jak w moim (mocowane na górze) ,w instrukcji na dole . W surówce lusterka są okrągłe ,w wycinance kwadratowe. W wycinance brak chlapaczy ,widocznych na modelu Kierownika. Dochodzi ,,legendarna,, kolorystyka Modelikowych modeli ,widoczne delikatne różnice kolorów na arkuszach .Ale w sumie to drobiazgi .
Na pewno model można skleic lepiej niż ja to zrobiłem.
Pozdrawiam
Star 21 SBM 2000/8 Modelik 24/11 [G]
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- dominik294
- Hurragan76
Widzieć model tak ładnie slejony w standardzie to dla mnie gratka. Osobiście nie lubię "brać na warsztat" modeli, które obfitują w kształty obłe czy sferyczne. Często podpatruję, jak sobie potem z tym radzą szczególnie młodzi w modelarni, wychodzi różnie, a nie chciałbym ich zniechęcać. Stąd na przykład nieco przewymiarowana syrena, czy poszukiwanie uproszczeń w projektowaniu zaokrągleń narożników dachu.
Wycieraczki - powinny być na dole. W surówce się rąbnąłem, ale tak dla siebie zostawiłem. Lusterka - to już znam z doświadczenia. Często ulegały uszkodzeniom, więc je wymienialiśmy. Wtedy kształty i wymiary się zmieniały. Ale trzeba przyznać, że na najstarszych zdjęciach archiwalnych prym wiodą okrągłe.
Skleiłeś bardzo ładnie - dziękując gratuluję. Mam nadzieję, że nie przyczyniłem się do jakiegoś stresu
I tak na koniec szczere przyznanie się do winy. Projekt zawiera błąd, który zauważą jedynie prawdziwi fachowcy od epoki.
Wycieraczki - powinny być na dole. W surówce się rąbnąłem, ale tak dla siebie zostawiłem. Lusterka - to już znam z doświadczenia. Często ulegały uszkodzeniom, więc je wymienialiśmy. Wtedy kształty i wymiary się zmieniały. Ale trzeba przyznać, że na najstarszych zdjęciach archiwalnych prym wiodą okrągłe.
Skleiłeś bardzo ładnie - dziękując gratuluję. Mam nadzieję, że nie przyczyniłem się do jakiegoś stresu
I tak na koniec szczere przyznanie się do winy. Projekt zawiera błąd, który zauważą jedynie prawdziwi fachowcy od epoki.
- dominik294
Cieszę się ,że Wam się podoba ( byłem przygotowany na miażdżącą krytykę ) Zepsułem parę rzeczy.
Huragan w jakim programie poprawiłeś to zdjęcie? Mógłbyś mi wysłac link na PW?
Kierowniku stresów nie było ,sympatycznie się kleiło ten model .Co do obłości dachu,to muszę się do czegoś przyznac :myślałem że nie da się skleic bez malowania ,ale okazało się to dośc łatwe,nawet dla mnie . Piszesz o błędzie ,ja specjalnym znawcą tej epoki nie jestem ,ale wydaje mi się ,że może chodzic o kolor błotników (powinny byc białe?)
Oczywiście kolejny strażacki Star jest bardzo wysoko na liście modeli do zakupienia (trzeba uzbierac całą rodzinę) Mam nadzieje ,że i Bedford OLBZ zostanie wydany
Pozdrawiam i czekam na więcej modeli ,,Kierownikowych ,,
Huragan w jakim programie poprawiłeś to zdjęcie? Mógłbyś mi wysłac link na PW?
Kierowniku stresów nie było ,sympatycznie się kleiło ten model .Co do obłości dachu,to muszę się do czegoś przyznac :myślałem że nie da się skleic bez malowania ,ale okazało się to dośc łatwe,nawet dla mnie . Piszesz o błędzie ,ja specjalnym znawcą tej epoki nie jestem ,ale wydaje mi się ,że może chodzic o kolor błotników (powinny byc białe?)
Oczywiście kolejny strażacki Star jest bardzo wysoko na liście modeli do zakupienia (trzeba uzbierac całą rodzinę) Mam nadzieje ,że i Bedford OLBZ zostanie wydany
Pozdrawiam i czekam na więcej modeli ,,Kierownikowych ,,
- Hurragan76
Z programów darmowych z czystym sumieniem mogę polecić Picasa3 http://www.e-program.pl/s/picasa3.html- i narzędzia: najpierw "automatyczny kolor", a później "zwiększ nasycenie" (ale delikatnie z suwakiem). Dodatkowo znajduje się tam fajne narzędzie do kadrowania.
Świetny i prosty jest również IrfanView http://www.programs.pl/program,239,IrfanView.html. (Używam go jako głównej przeglądarki zdjęć.) Wchodzisz:"obraz" i "automatycznie dopasuj kolory", ewentualnie poprawiasz ręcznie "obraz" i "zmiana naświetlenia/koloru"
Wadą automatyki w tych programach jest to, że na zdjęciu muszą być obszary które program zidentyfikuje jako czarny i biały.
Świetny i prosty jest również IrfanView http://www.programs.pl/program,239,IrfanView.html. (Używam go jako głównej przeglądarki zdjęć.) Wchodzisz:"obraz" i "automatycznie dopasuj kolory", ewentualnie poprawiasz ręcznie "obraz" i "zmiana naświetlenia/koloru"
Wadą automatyki w tych programach jest to, że na zdjęciu muszą być obszary które program zidentyfikuje jako czarny i biały.