Cięcie laserem
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Cięcie laserem
Witam wszystkich:)
Mam taki problem kleje sobie model EP09 i chciałbym wyciąć do niego kilka części laserem ..... ale tu pojawia się problem .... jak przygotować taki plik do wycinania ... bo ma być to projekt wektorowy corel wersja do 13, dxf, pdf wektorowy itd. a obsługa u mnie corela na marnym poziomie jest
Mam taki problem kleje sobie model EP09 i chciałbym wyciąć do niego kilka części laserem ..... ale tu pojawia się problem .... jak przygotować taki plik do wycinania ... bo ma być to projekt wektorowy corel wersja do 13, dxf, pdf wektorowy itd. a obsługa u mnie corela na marnym poziomie jest
Sam proces zabawy w corelu nie jest trudny.
1.Na początek musisz zeskanować sobie w odpowiednio dobrej rozdzielczości elementy do wycięcia;
2. następnie importować je do corela...z zachowaniem skali- jakby co to jest tam linijka i wszystko pomierzysz,
3. używając lini, krzywych beziera itd tworzysz obrys elementów.
4. jak coś jest symetryczne ułatwiaj sobie prace....zawsze można zrobić lustrzane odbicie;)
A teraz kilka uwag:
1. linie muszą być w kolorze czerwonym (laser je rozpoznaje)
2. Aby laser nie robił zbędnych przebiegów po tej samej trasie...za co przyjdzie ci zapewne zaplacic linie musza miec szerokość - "włosowy" ;)
3. Na sam koniec jak już będziesz miał obrysy dokonaj pewnych rozcięć, lub wymarz kawałki lini (tak okolo 1-2mm w dwóch, trzech miejscach) aby części po wycięciu trzymały się na swoim miejscu- później rozetniesz je sobie delikatnie skalpelem.
Mam nadzieje że pomogłem ;)
1.Na początek musisz zeskanować sobie w odpowiednio dobrej rozdzielczości elementy do wycięcia;
2. następnie importować je do corela...z zachowaniem skali- jakby co to jest tam linijka i wszystko pomierzysz,
3. używając lini, krzywych beziera itd tworzysz obrys elementów.
4. jak coś jest symetryczne ułatwiaj sobie prace....zawsze można zrobić lustrzane odbicie;)
A teraz kilka uwag:
1. linie muszą być w kolorze czerwonym (laser je rozpoznaje)
2. Aby laser nie robił zbędnych przebiegów po tej samej trasie...za co przyjdzie ci zapewne zaplacic linie musza miec szerokość - "włosowy" ;)
3. Na sam koniec jak już będziesz miał obrysy dokonaj pewnych rozcięć, lub wymarz kawałki lini (tak okolo 1-2mm w dwóch, trzech miejscach) aby części po wycięciu trzymały się na swoim miejscu- później rozetniesz je sobie delikatnie skalpelem.
Mam nadzieje że pomogłem ;)
Bo mi napisali w jakich to może być formatach Ci od ciecia :P
Oks w miarę ogarnołem :P
Skanuje.... później sobie z Corel Photo Paint wycina interesujące mnie części
Wrzucam je do Corel Draw...
I dalej problemy z tym mam
hmmmmm jeszcze trochę popróbuje .... ale mógłbyś mi na przykładzie tego rysunku pokazać jak to ma być ...tu link http://chomikuj.pl/pijak6666/Dokumenty ?? Gdybyś miał oczywiście odrobinę czasu
Oks w miarę ogarnołem :P
Skanuje.... później sobie z Corel Photo Paint wycina interesujące mnie części
Wrzucam je do Corel Draw...
I dalej problemy z tym mam
hmmmmm jeszcze trochę popróbuje .... ale mógłbyś mi na przykładzie tego rysunku pokazać jak to ma być ...tu link http://chomikuj.pl/pijak6666/Dokumenty ?? Gdybyś miał oczywiście odrobinę czasu
Witaj.
Strasznie niesymetryczny ten rysunek, ale pewnie to wina skanera.
Tak na szybko obrysowałem, skan jest zablokowany jak coś. Zapisałem do wersji 9.0, bo nie wiem jakiego masz corel'a.
http://ogestkomp.com.pl/pobieranie/pijak6666.cdr
Strasznie niesymetryczny ten rysunek, ale pewnie to wina skanera.
Tak na szybko obrysowałem, skan jest zablokowany jak coś. Zapisałem do wersji 9.0, bo nie wiem jakiego masz corel'a.
http://ogestkomp.com.pl/pobieranie/pijak6666.cdr
OKi. Jakby co to służę pomocą....oczywiście nie odwale za Ciebie roboty...ale pomogę chętnie.
Jak już coś wymodzisz podeślij do sprawdzenia.
Łuki najlepiej z krzywych beziera lub z trzech punktów robić.
Powoli , powoli a dojdziesz do wprawy.
Corel nie jest zbyt skomplikowany a wujek google zawsze coś może też podpowiedzieć ;)
Jak już coś wymodzisz podeślij do sprawdzenia.
Łuki najlepiej z krzywych beziera lub z trzech punktów robić.
Powoli , powoli a dojdziesz do wprawy.
Corel nie jest zbyt skomplikowany a wujek google zawsze coś może też podpowiedzieć ;)
Jeśli chodzi o szerokość i kolor linii, to wszystko zależy od rodzaju sterownika, jaki posiada ploter. Więc niech kolega pijak6666 przygotuje pilik według wytycznych firmy, która tą usługę wykona.jaca_w2 pisze:Ogest ładnie to wykonał.
Ja bym tylko zmienił szerokość linii na włosowy i kolor czerwony:)
Podaj na PW maila to Ci wyśle zrobiony z rozcienciami .