L183 Zakynthos-poduszkowiec desantowy projektu 1232 Pomornik
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
L183 Zakynthos-poduszkowiec desantowy projektu 1232 Pomornik
Skala 1/200.
Poduszkowce desantowe (LCAC) tego typu są m.in na wyposażeniu WMF, WMSU, oraz Polemikó Naftikó czyli MW Grecji, która posiada ich cztery sztuki (zbudowane w Rosji i Ukrainie). Są to:
HS Kefalonia (L180)
HS Ithaki (L181)
HS Kerkyra (L182)
HS Zakynthos (L183)
Nie będę tu szczegółowo opisywał charakterystyki tej jednostki. Od tego jest google, aby znaleźć samemu
Ja wybrałem L183, ponieważ Zakyntos to znana w Polsce i uznana turystycznie wyspa.
Niestety, dokumentacji fotograficzna tego konkretnie poduszkowca jest niemal żadna: istnieją w sieci bodaj trzy słabe skany jakiegoś folderu Polemikó Naftikó lub gazety, pokazującego L183 i jedna niskiej jakości fotografia, pokazujące jednostkę w różnej konfiguracji (skrzynie przed nadbudówką).
Datowania brak.
Postanowiłem więc wzorować się na "najnowszych "dostępnych foto bliźniaczego L182 z 2008r:
Zacząłem tradycyjnie od szkieletu. Jest to lekka konstrukcja, niemal ażurowa. Tutaj elementy składowe:
Główny szkielet gotowy. Całość będzie spięta pokładem od góry i ramą podpierającą fartuch powietrzny - od dołu:
O tak:
Pokład zamocowany:
Brakuje jeszcze elmentu furty dziobowej i dwóch bocznych elmentów pokładu - to wynika z kolejności montażu.
Stay tuned!
Poduszkowce desantowe (LCAC) tego typu są m.in na wyposażeniu WMF, WMSU, oraz Polemikó Naftikó czyli MW Grecji, która posiada ich cztery sztuki (zbudowane w Rosji i Ukrainie). Są to:
HS Kefalonia (L180)
HS Ithaki (L181)
HS Kerkyra (L182)
HS Zakynthos (L183)
Nie będę tu szczegółowo opisywał charakterystyki tej jednostki. Od tego jest google, aby znaleźć samemu
Ja wybrałem L183, ponieważ Zakyntos to znana w Polsce i uznana turystycznie wyspa.
Niestety, dokumentacji fotograficzna tego konkretnie poduszkowca jest niemal żadna: istnieją w sieci bodaj trzy słabe skany jakiegoś folderu Polemikó Naftikó lub gazety, pokazującego L183 i jedna niskiej jakości fotografia, pokazujące jednostkę w różnej konfiguracji (skrzynie przed nadbudówką).
Datowania brak.
Postanowiłem więc wzorować się na "najnowszych "dostępnych foto bliźniaczego L182 z 2008r:
Zacząłem tradycyjnie od szkieletu. Jest to lekka konstrukcja, niemal ażurowa. Tutaj elementy składowe:
Główny szkielet gotowy. Całość będzie spięta pokładem od góry i ramą podpierającą fartuch powietrzny - od dołu:
O tak:
Pokład zamocowany:
Brakuje jeszcze elmentu furty dziobowej i dwóch bocznych elmentów pokładu - to wynika z kolejności montażu.
Stay tuned!
Tymczasem, poszycie kadłuba. Wydrukowałem je na papierze barwionym 160g. Efekt jest nadspodziewanie dobry, papier jest gładszy (z jednej strony) niż typowy blok techniczny, który zazwyczaj wykorzystuję do budowy modelu. Burty i sponsony połączyłem od wewnątrz przy pomocy sklejek:
Najtrudniejszy jak na razei element, czyli wyoblenie łączenia burta/pokład główny. Tutaj również wykonałem sklejki o szerokości łączenia <1mm
To samo na dziobie:
I gotowe:
Najtrudniejszy jak na razei element, czyli wyoblenie łączenia burta/pokład główny. Tutaj również wykonałem sklejki o szerokości łączenia <1mm
To samo na dziobie:
I gotowe:
Art pisze:Jeżeli nie zabezpieczyłeś tego barwionego w masie kartonu (np. caponem), to jest ryzyko szybkiej utraty koloru (płowienia). Ale zawsze możesz jeszcze malnąć.
Dobrze wiedzieć.
Ciekawi mnie jak wykonasz te „elastyczne” poduszki.
Sobie oglądam z zainteresowaniem (rzuć grosza dla ogarnięcia proporcji).
Idea tyleż prosta, co efektywna, również z papierem barwionym. Obrazki wyjaśniają wszystko :
Kurtyna trochę uproszczona, ale IMHO wystarczy. Jedynie tej najdłuższy środkowy elment będę chciał podzielić na trzy odcinki.
Doskonały wybór projektu i jak zwykle świetna robota strk! Szkoda tylko, że nie w jedynych słusznych barwach "ziomali" zza miedzy tj. Evgeniy'a Kocheshkov'a lub Mordovii ;) Ale akcent grecki niewątpliwie także jest ciekawy, zwłaszcza z punktu widzenia użytkowania rosyjskiego sprzętu przez kraj należący do NATO a nie będący wcześniej członkiem UW ;)
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100