wrzucam ostatnie zdjęcie z postępów pracy przed końcową galerią. Wykonałem rury wydechowe, a także podwozie. Pozostało śmigło i całe olinowanie...
[Relacja] Douglas M-2 - wydawnictwo GPM - KONIEC!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
model ukończony! to, na ile mi wyszedł możecie sami zobaczyć i ocenić na poniższych zdjęciach. Naciągi były najtrudniejszym do zrealizowania elementem - wydaje mi się, że dlatego, że zostawiłem je na sam koniec... skrzydła także przysporzyły mi wiele problemów, a więc w kolejnych modelach na te właśnie elementy będę musiał zwracać największą uwagę. Cieszy mnie fakt, że sobie poradziłem z podwoziem, bo jego także bardzo się obawiałem.
Nie umiem na etapie swojego dotychczasowego doświadczenia ocenić, jak model jest zaprojektowany, czy dobra jakość papieru itd, ale jedno wiem na pewno - trochę brakowało większej ilości szczegółowych rysunków, a niektórych elementów w ogóle nawet nie opisano, ale można sobie jakoś z tym poradzić
dzięki wszystkim za rady w trakcie klejenia!
PS: czy mógłby mi ktoś jeszcze podpowiedzieć, jak się robi miniaturki?
Nie umiem na etapie swojego dotychczasowego doświadczenia ocenić, jak model jest zaprojektowany, czy dobra jakość papieru itd, ale jedno wiem na pewno - trochę brakowało większej ilości szczegółowych rysunków, a niektórych elementów w ogóle nawet nie opisano, ale można sobie jakoś z tym poradzić
dzięki wszystkim za rady w trakcie klejenia!
PS: czy mógłby mi ktoś jeszcze podpowiedzieć, jak się robi miniaturki?
dzięki Panowie za miłe słowo
A tak przy okazji... dzisiaj byłem na wystawie modeli kartonowych we Wrocławiu i zobaczyłem, jak można wykonać model... od niektórych modeli ciężko było oderwać wzrok! wiele z nich było po prostu mistrzowsko wykonane!
Ja aktualnie używam kleju poliuretanowego, ale zastanawia mnie, jakiego kleju mogą używać modelarze, którzy wykonują te niezwykle drobne i precyzyjne części? zero śladów kleju, zero jakichś niedociągnięć, wszystko czyściutkie...
za każdą podpowiedź bardzo dziękuję!
A tak przy okazji... dzisiaj byłem na wystawie modeli kartonowych we Wrocławiu i zobaczyłem, jak można wykonać model... od niektórych modeli ciężko było oderwać wzrok! wiele z nich było po prostu mistrzowsko wykonane!
Ja aktualnie używam kleju poliuretanowego, ale zastanawia mnie, jakiego kleju mogą używać modelarze, którzy wykonują te niezwykle drobne i precyzyjne części? zero śladów kleju, zero jakichś niedociągnięć, wszystko czyściutkie...
za każdą podpowiedź bardzo dziękuję!