malowanie modeli kartonowych

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
clawin

malowanie modeli kartonowych

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: clawin »

Jakim lakierem najlepiej jest pomalować sklejony model kartonowy żaglowca. Chciałem pomalować go lakierem bezbarwnym akrylowym półmatowym w sprayu ale nie mogę nigdzie go kupić.
Czy jak pierwszą warstwę pomaluję lakierem bezbarwnym błyszczącym a druga warstwę nałożę lakierem matowym to bedzie to podobne efekt jak półmat (mowa tu o lakierach w sprayu sprayu.
Nie chcę żeby model się za bardzo błyszczał.
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Czy jak pierwszą warstwę pomaluję lakierem bezbarwnym błyszczącym a druga warstwę nałożę lakierem matowym to bedzie to podobne efekt jak półmat
Nie. Będzie matowe.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
TadeuszD

Post autor: TadeuszD »

Ja, jeśli można, zasugerowałbym Ci użycie werniksu do zabezpieczenia modelu. Lakier ma to do siebie, że "zalewa" strukturę papieru. Polakierowany papier zwykle wygląda jak blacha, nawet jeśli lakier był matowy. Natomiast werniks nie tworzy emalii na powierzchni, lecz wsiąka w papier impregnując jego strukturę, nie niszcząc przy tym jego faktury. Jedyną wadą werniksu jest to, że nieco przyciemnia i wysyca kolor kartonu, co nie każdemu musi się podobać. Choć w sumie lakier bezbarwny też tak się zachowuje, więc to żaden argument...
mario555

Post autor: mario555 »

To ja jeszcze powiem, że pierwsza warstwa lakieru, to musi być połysk, bo malowanie matem surowego kartonu to proszenie się o biały nalot. Najpierw błyszczący, potem mat, czy półmat.
Manufaktura Modelarska
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
ODPOWIEDZ