HMS BOUNTY

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Gohar

HMS BOUNTY

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Gohar »

Witam wszystkich,
Po wielu latach przerwy w modelarstwie postanowiłem znów się wziąć za to przyjemne hobby.
Sklejam HMS BOUNTY z Małego Modelarza. Wiem że ten wybór może nie jest najlepszy jak na przypomnienie sobie co i jak z tym wszystkim było ale jestem dobrej myśli.
Oczywiście już na wstępie miałem pierwszy problem a mianowicie z dolnym poszyciem. Wyszło krzywo do tego niestety zrobiły się 2 wgięcia wiec postanowiłem ściągnąć wszystko i zapiankować. Kadłub już jest zeszlifowany wyszło bardzo ładnie jak tylko będę miał możliwość wstawię jakieś zdjęcia. Początkowo chciałem nałożyć szpachle ale zdecydowałem iż dolne poszycie okleję papierem wyrównam i pomaluje na biało. Górne poszycie jeszcze nie było wycięte z książki więc nie powinno to źle wyglądać. Na chwile obecną mam mały problem z pokładem gdyż przy niestety nieumiejętnym ściągnięciu go zrobiłem 2 dziury i pogiąłem karton. Chce nałożyć nań fornir lub cienką sklejkę żeby zamaskować to i owo i żeby sam model wyglądał dobrze mimo mojej głupoty.
Co byście mi doradzili fornir czy cienką sklejkę? Jak fornir to z jakiego drewna?
Aha jeszcze jedna sprawa. Nigdy nie malowałem modeli papierowych, oczywiście poszukam jeszcze na forum co i jak, ale czy możecie doradzić jakich farb uszyć? Wiem że z mojej strony wychodzi lenistwo jeżeli chodzi o szukanie ale liczę choć na odrobinę wyrozumiałości.

Bedę wdzięczny za rady i słowa krytyki bo nic tak nie motywuje do działania jak krytyka ze strony doświadczonych modelarzy :).

Do zobaczenia.
orfeusz1988

Post autor: orfeusz1988 »

Cześć, tu masz wszystko na temat malowania. Co do krytyki to musisz coś pokazać żeby było co krytykować :D
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
x 169

Post autor: Szydercza Gała »

Dla lenistwa nie ma tu litosci :haha:
Na dzien dobry powinienes dostac po lapach za zakladanie relacji, kiedy nie masz nic do pokazania, ale dzis mam dobry nastroj wiec udziele krotkiej odpowiedzi.
Jezeli chcesz malowac surowy karton ( bez nasacznia go czy impregnowania czymkolwiek ) pozostaja ci tylko emalie w stylu humbrola lub revela, zadne wodnopodobne ani akryle nie wchodza w gre, chyba ze chcesz miec model zabiedzonej albanskiej krowy :haha:
Wiecej informacji znajdziesz jesli ich poszukasz. Bylo to zarazem ostrzezenie ;-)

Wprowadzam tez GORACA LINIE OKRETOWA od wczoraj na GG od 22:30 az mnie zmorzy :haha:

EDIT: zaczalem to pisac zanim wyprodukowal sie Orfeusz ;-)
NUR FüR MASON!!!!! :haha:
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Gohar

Post autor: Gohar »

Mój błąd przyznaje. Każdy kop prowadzi w stronę doskonałości lub zwykłego zmądrzenia ;)
Zostaje mi tylko przeprosić.
Zdjęcia dołączę dzisiaj.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

trochę bąbli powietrza, ale jak na pierwszy raz myślę że nie wyszło najgorzej :)
ODPOWIEDZ