Witam wszystkich,
Po wielu latach przerwy w modelarstwie postanowiłem znów się wziąć za to przyjemne hobby.
Sklejam HMS BOUNTY z Małego Modelarza. Wiem że ten wybór może nie jest najlepszy jak na przypomnienie sobie co i jak z tym wszystkim było ale jestem dobrej myśli.
Oczywiście już na wstępie miałem pierwszy problem a mianowicie z dolnym poszyciem. Wyszło krzywo do tego niestety zrobiły się 2 wgięcia wiec postanowiłem ściągnąć wszystko i zapiankować. Kadłub już jest zeszlifowany wyszło bardzo ładnie jak tylko będę miał możliwość wstawię jakieś zdjęcia. Początkowo chciałem nałożyć szpachle ale zdecydowałem iż dolne poszycie okleję papierem wyrównam i pomaluje na biało. Górne poszycie jeszcze nie było wycięte z książki więc nie powinno to źle wyglądać. Na chwile obecną mam mały problem z pokładem gdyż przy niestety nieumiejętnym ściągnięciu go zrobiłem 2 dziury i pogiąłem karton. Chce nałożyć nań fornir lub cienką sklejkę żeby zamaskować to i owo i żeby sam model wyglądał dobrze mimo mojej głupoty.
Co byście mi doradzili fornir czy cienką sklejkę? Jak fornir to z jakiego drewna?
Aha jeszcze jedna sprawa. Nigdy nie malowałem modeli papierowych, oczywiście poszukam jeszcze na forum co i jak, ale czy możecie doradzić jakich farb uszyć? Wiem że z mojej strony wychodzi lenistwo jeżeli chodzi o szukanie ale liczę choć na odrobinę wyrozumiałości.
Bedę wdzięczny za rady i słowa krytyki bo nic tak nie motywuje do działania jak krytyka ze strony doświadczonych modelarzy :).
Do zobaczenia.
HMS BOUNTY
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
-
Cześć, tu masz wszystko na temat malowania. Co do krytyki to musisz coś pokazać żeby było co krytykować
- Szydercza Gała
- x 169
Dla lenistwa nie ma tu litosci
Na dzien dobry powinienes dostac po lapach za zakladanie relacji, kiedy nie masz nic do pokazania, ale dzis mam dobry nastroj wiec udziele krotkiej odpowiedzi.
Jezeli chcesz malowac surowy karton ( bez nasacznia go czy impregnowania czymkolwiek ) pozostaja ci tylko emalie w stylu humbrola lub revela, zadne wodnopodobne ani akryle nie wchodza w gre, chyba ze chcesz miec model zabiedzonej albanskiej krowy
Wiecej informacji znajdziesz jesli ich poszukasz. Bylo to zarazem ostrzezenie
Wprowadzam tez GORACA LINIE OKRETOWA od wczoraj na GG od 22:30 az mnie zmorzy
EDIT: zaczalem to pisac zanim wyprodukowal sie Orfeusz
Na dzien dobry powinienes dostac po lapach za zakladanie relacji, kiedy nie masz nic do pokazania, ale dzis mam dobry nastroj wiec udziele krotkiej odpowiedzi.
Jezeli chcesz malowac surowy karton ( bez nasacznia go czy impregnowania czymkolwiek ) pozostaja ci tylko emalie w stylu humbrola lub revela, zadne wodnopodobne ani akryle nie wchodza w gre, chyba ze chcesz miec model zabiedzonej albanskiej krowy
Wiecej informacji znajdziesz jesli ich poszukasz. Bylo to zarazem ostrzezenie
Wprowadzam tez GORACA LINIE OKRETOWA od wczoraj na GG od 22:30 az mnie zmorzy
EDIT: zaczalem to pisac zanim wyprodukowal sie Orfeusz
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!