Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was, a szczególnie tych, którzy majstrowali przy modelu z tematu, a konkretnie FLAKA od Hala.
Mam problem z mocowaniem części zaznaczonej na pierwszym zdjęciu. W/g mnie jest to blokada zapobiegająca opadaniu złożonej łapy podstawy (jeśli się mylę - proszę poprawcie mnie). Otóż jak widać na rysunku montażowym jest ona zamocowana przed uchwytami do "śledzia"(pomarańczowe okręgi).
Tak też było by ok, mechanizm faktycznie może blokować przed opadaniem boczną łapę podstawy armaty (zdj 2).
Problem pojawia się, gdy chcemy rozłożyć łapę do pozycji bojowej wtedy blokada wchodzi pod nieruchomą część w/w łapy (obr 3).
Na zdjęciu gotowego modelu w pozycji rozłożonych łap, mocowanie blokady jest już w innym miejscu (pomiędzy uchwytami "śledzia).
Moje pytanie brzmi: Czy ta blokada jest w oryginale po prostu wyciągana i mocowana w różnych punktach w zależności od pozycji łapy? Pytam bo w modelu instrukcja ogranicza się właściwie do rysunków montażowych, a na znalezionych w sieci zdjęciach gotowego modelu większość nie ma, lub/i nie ukazuje tej nieszczęsnej blokady.
Za wszelką pomoc dziękuję.
FLAK 36/37 problem z podstawą
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Model niestety ma wiele błędów. Pomieszano model działa Flak 18 z Flakiem 36. Na pierwszy rzut oka jest to Flak 36 co sugeruje podwozie skłądające się z dwóch wózków o podwójnych kołach, gdy tymczasem we Flaku 18 jeden z wózków (przedni) miał skrętne koła ale pojedyncze. O ile działo było w zasadzie identyczne to lawety (krzyżaki) były nieco innej konstrukcji co powodowało że podwozia były niewymienne! Nie można było 18 wsadzić na wózki od 36 i odwrotnie także. Znajomość różnic wskazuje, że model AH to wbrew pozorom Flak 18. I to w tej wersji jest taka blokada. Niestety projektant i tę kwestię pokpił, zdjęć w necie obu typów jest bardzo dużo i widać na nich jak i gdzie była podczepiana blokada. Jakby Ci się chciało to też mogłeś wbić do wujcia google.