[Relacja] ORP Sęp 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja] ORP Sęp 1:200
Witam
W dniach od 28 do 30 września 2012 roku odbyła się dwunasta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Modeli Kartonowych o Puchar Wójta Gminy Przeciszów. Wzięło w nim udział aż 145 modelarzy z Polski, Czech i Słowacji.
Wziąłem udział i ja Obłowiony łupami powróciłem naładowany modelarska energią czego skutkiem jest niniejsza relacja.
Chciałbym zaprezentować skróconą relację z budowy polskiego okrętu podwodnego ORP Sęp. Model pochodzi z wyd. Modelarstwo Okrętowe autor Pan Bartłomiej Oto co skleiłem, przerobiłem do dzisiaj.
P.S. Ceva poznajesz
W dniach od 28 do 30 września 2012 roku odbyła się dwunasta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Modeli Kartonowych o Puchar Wójta Gminy Przeciszów. Wzięło w nim udział aż 145 modelarzy z Polski, Czech i Słowacji.
Wziąłem udział i ja Obłowiony łupami powróciłem naładowany modelarska energią czego skutkiem jest niniejsza relacja.
Chciałbym zaprezentować skróconą relację z budowy polskiego okrętu podwodnego ORP Sęp. Model pochodzi z wyd. Modelarstwo Okrętowe autor Pan Bartłomiej Oto co skleiłem, przerobiłem do dzisiaj.
P.S. Ceva poznajesz
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Re: [Relacja] ORP Sęp 1:200
Specjalnie się nie wysiliłeś, no chyba że za wysiłek policzyć pokazanie paru zdjęć CUDZEJ pracy.ramm pisze:
Oto co skleiłem, przerobiłem do dzisiaj.
Na następny Przeciszów też coś Ci skleić żebyś później mógł się pochwalić "swoją pracą"?
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI
Bez przesady CUDZEJ, wspólnej. To mój model, który buduję SAM. Twój Orzeł jest dla mnie dawcą. To co zrobiłeś z niedokończonym modelem jest kapitalną sprawą, w życiu bym takiego kadłuba nie skleił. Szacunek.
Ponieważ nowy kiosk zbudowałem z innej wycinanki, niż stary, musiałem zmienić burty bo odcienie dwóch wycinanek różnią się.
Sęp i Orzeł posiada niepowtarzalną bryłę kadłuba, która uwielbiam. Burty w prawdziwej jednostce wywinięte są w charakterystyczny sposób. Aby go uzyskać zbudowałem kopyto. Stare burty nakleiłem na ok 1 mm karton. I wyciąłem z nich pasek - szeroki na ok 1 mm.
Do kopyta przytwierdzam burtę, mocuję ją żółtą taśmą, aby się nie ruszała w trakcie wytłaczania.
Końcówką skalpela zaginam naddatek. Pracuję na całej długości.
Gotowe.
Stwierdziłem, skoro burty wymieniam powalczę z pokładem, przyciemniłem go i zwaloryzowałem malując czarne kreski.
Ponieważ nowy kiosk zbudowałem z innej wycinanki, niż stary, musiałem zmienić burty bo odcienie dwóch wycinanek różnią się.
Sęp i Orzeł posiada niepowtarzalną bryłę kadłuba, która uwielbiam. Burty w prawdziwej jednostce wywinięte są w charakterystyczny sposób. Aby go uzyskać zbudowałem kopyto. Stare burty nakleiłem na ok 1 mm karton. I wyciąłem z nich pasek - szeroki na ok 1 mm.
Do kopyta przytwierdzam burtę, mocuję ją żółtą taśmą, aby się nie ruszała w trakcie wytłaczania.
Końcówką skalpela zaginam naddatek. Pracuję na całej długości.
Gotowe.
Stwierdziłem, skoro burty wymieniam powalczę z pokładem, przyciemniłem go i zwaloryzowałem malując czarne kreski.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Kilka dni analiz, kilka dni pomiarów, kilkanaście dni na sklejenie czegoś co ma przypominać kiosk Sępa z 1955 roku. Nadbudówka w zasadzie nie jest ostateczną wersją, ale to i tak duży krok naprzód. Lista zmian jakie dokonałem w stosunku do pierwotnego projektu jest długa. Po co je wypisywać jak i tak może z dwie osoby zauważą różnicę? Chociaż zmiany są dosyć istotne.
P.S. Lista rzeczy których nie byłem w stanie lub nie umiałem zrobić znacznie krótsza...
P.S. Lista rzeczy których nie byłem w stanie lub nie umiałem zrobić znacznie krótsza...
☠Rock Honor Ojczyzna☠