[G] Pruski parowóz T3 Modelik
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Prac ogrodniczych ciąg dalszy.
Po rannym wysikaniu Miśki, dosadziłem trochę zebranej zieleniny, pędzlowe włosie pociągnąłem kolorem, bo takie słomkowe wyglądało trochę nienaturalnie-teraz przynajmniej jest niejednolite kolorystycznie. Spróbowałem też wykonać mech, wyszedł jakoś, tylko kolor chyba trzeba zmienić.
Tempest- masz oczywiście rację żwirek faktycznie tak na razie wygląda, wynika to częściowo z niecierpliwości w robieniu zdjęć zanim wszystko odpicuję, ma to tę zaletę, że mi coś wcześniej wytkniecie, z drugiej strony to ja tak tę podstawkę robie, patrzę następnego dnia i jak mi coś nie pasuje to poprawiam, podmalowywuję, doklejam, odklejam .
Po rannym wysikaniu Miśki, dosadziłem trochę zebranej zieleniny, pędzlowe włosie pociągnąłem kolorem, bo takie słomkowe wyglądało trochę nienaturalnie-teraz przynajmniej jest niejednolite kolorystycznie. Spróbowałem też wykonać mech, wyszedł jakoś, tylko kolor chyba trzeba zmienić.
Tempest- masz oczywiście rację żwirek faktycznie tak na razie wygląda, wynika to częściowo z niecierpliwości w robieniu zdjęć zanim wszystko odpicuję, ma to tę zaletę, że mi coś wcześniej wytkniecie, z drugiej strony to ja tak tę podstawkę robie, patrzę następnego dnia i jak mi coś nie pasuje to poprawiam, podmalowywuję, doklejam, odklejam .
Ostatnio zmieniony sob lis 03 2018, 19:52 przez pawlo100, łącznie zmieniany 3 razy.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
Wygląda to super! Ale martwię się, że jak ta naturalna zieleninka wyschnie to się poskręca. Nie testowałem, ale czytałem kiedyś, że taki żywy listek należy włożyć końcówką, nie do wody, a do gliceryny i odczekać, dzięki czemu zyska na trwałości. Zastanawiam się też, czy ten tłuczeń nie jest za jasny, ale może jest po prostu świeżo wysypany :-)
Manufaktura Modelarska
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
Tłuczeń może za jasny ale na szlaku taki jest - jest inny w stacji a jeszcze inny przed semaforem wjazdowym.Wszystko to jest uzależnione od tego gdzie i jak często hamują pociągi, jest to po prostu rdza z opiłków z klocków hamulcowych.Ale przed tarczą zaporową raczej się hamuje dość często więc tłuczeń za jasny , ale może jest po prostu świeżo wysypany :-) Śladów po Plasser & Theurer nie widać .
Zanim pierdoło przykleisz siedem razy przymierz .
Grzebania w "ziemi" drobna aktualizacja.
W ramach eksperymentu dosypałem trochę przesianej ziemi na przejściu tłuczeń - "trawa" oraz zacząłem stopniowo przyrdzewiać tłuczeń.
Myślę sobie uzyskać efekt podobny do tego:
amz20- czy ślady po Plasser & Theurer to te :
jeśli tak to ich nie będzie, bo ustrojstwo do robienia tego to chyba późniejsze.
W ramach eksperymentu dosypałem trochę przesianej ziemi na przejściu tłuczeń - "trawa" oraz zacząłem stopniowo przyrdzewiać tłuczeń.
Myślę sobie uzyskać efekt podobny do tego:
amz20- czy ślady po Plasser & Theurer to te :
jeśli tak to ich nie będzie, bo ustrojstwo do robienia tego to chyba późniejsze.
Ostatnio zmieniony sob lis 03 2018, 19:59 przez pawlo100, łącznie zmieniany 3 razy.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Tak to są te ślady ale Ty ich nie rób bo są nie potrzebne w Twojej dioramce, to taki mały żart że niby można jeszcze coś dołożyć. A tak w ogóle to w czasach tego " prusaczka " nie wyobrażam sobie Plasser & Theurer na torach będzie pewnie z 50 lat różnicy- raczej lewarek , kilof , łom , gable i kilku silnych .
Zanim pierdoło przykleisz siedem razy przymierz .
Kierunek dobry, jak dojdzie jeszcze cieniowanie jakimś pigmentem, będzie jak prawdziwie :-)
Manufaktura Modelarska
- Heinrich Kosmala
- x 169
Łubki oczywiście będą, ba, już są zrobione, ale leżą sobie gdzieś, na pewno je znajdę
Dostałem materiały potrzebne do dokończenia, że tak powiem hardware'u
okołoszynowego, więc niedługo zacznę kończyć.
Heinrich Kosmala Henryku zdjęcie o którym piszesz to fotografia oryginału a nie mojej podstawki niestety, mam nadzieje że moje złącze będzie podobne.
Dostałem materiały potrzebne do dokończenia, że tak powiem hardware'u
okołoszynowego, więc niedługo zacznę kończyć.
Heinrich Kosmala Henryku zdjęcie o którym piszesz to fotografia oryginału a nie mojej podstawki niestety, mam nadzieje że moje złącze będzie podobne.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł