[R] Pierwszy model po latach - Sdk.Kfz 231 6-Rad

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yans

[R] Pierwszy model po latach - Sdk.Kfz 231 6-Rad

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Yans »

Witam szanownych kolegów. Jak wielu przede mną, po kilkunastu latach przerwy wracam do modelarstwa kartonowego. Kiedyś udało mi się skleić kilka modeli, nie wyszły dobrze i zaginęły w pomroce dziejów. Za to cały czas uzupełniałem kolekcję wycinanek z nadzieją, że kiedyś się za to zabiorę. Czas nadszedł, gdy trafiłem na to i inne fora o tematyce "kartonowej" i zapoznałem się z nowymi narzędziami i technikami. Zaopatrzyłem się więc w kilka podstawowych gadżetów i zacząłem buszować w zbiorach w poszukiwaniu kandydata. Musiał być to pojazd (brak miejsca na samoloty a okręty mnie nie interesują) i musiał być odpowiednio łatwy. Wybór padł na egzemplarz wydawnictwa Graf-Model, zakupiony w roku 1994 w kiosku za zawrotną sumę 14000 zł. Model uważam za bardzo prosty w sam raz na początek żeby się nie zniechęcić.

Sama wycinanka została wskanowana w celu obróbki w Gimpie. Poprawiłem kolor - oryginalnemu daleko było do Panzergrau. Drukowałem niestety na laserówce, kolor nie wyszedł w 100% taki jak chciałem ale już tak musi zostać.

Relacja z budowy ma mi pomóc się zmobilizować i skończyć ten model, a wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane :)

Do rzeczy, oto co udało mi się dziś wydłubać:

Obrazek

Szkielet modelu złożony na sucho:

Obrazek

Obawiałem się trochę o czy użyłem odpowiedniej grubości kartonu do podklejenia wręg, ale wszystko pasuje.

Części jeszcze należałoby oszlifować, zadanie na następną sesję :) Po szkielecie zamierzam zabrać się od razu za koła, nic tak nie demotywuje jak gotowe nadwozie czekające dłuuugo na koła lub gąsienice.
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
x 169

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Szydercza Gała »

No i tak się powinno zaczynać obecność na forum, krótko, na temat i nawet z fotką szkieletu, nie koniecznie na tle kanapy Cioci Stefy :haha:

Witaj i działaj.
NUR FüR MASON!!!!! :haha:
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ODPOWIEDZ