[ukończony] PWS-24; budowa testowa, 1:33
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Heinrich Kosmala
- x 169
[ukończony] PWS-24; budowa testowa, 1:33
PWS-24 już dawno był na mojej liście życzeń, dzięki Aviatorowi to marzenie nareszcie się spełniło!
Podstawowe dane samolotu można znaleźć np. tutaj.
Ponieważ na ten model bardzo się zapaliłem, będę go budować równolegle do Tu-128. Mam nadzieję, że żaden z tych modeli na tym nie ucierpi...
Kadłub o budowie „tradycyjnej“ (poszycie i dwie wręgi), jest oczywiście wyposażenie kabiny pasażerskiej i kabiny pilota.
Podstawowe dane samolotu można znaleźć np. tutaj.
Ponieważ na ten model bardzo się zapaliłem, będę go budować równolegle do Tu-128. Mam nadzieję, że żaden z tych modeli na tym nie ucierpi...
Kadłub o budowie „tradycyjnej“ (poszycie i dwie wręgi), jest oczywiście wyposażenie kabiny pasażerskiej i kabiny pilota.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 13:29 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 3 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
- Heinrich Kosmala
- x 169
Dwie zmiany w stosunku do oryginalnej konstrukcji; śmigło będę robił z drewna, a w kadłub wkleiłem rurkę mosiężną, która służy mi do pewnego mocowania podwozia – może nieco na wyrost, bo model jest stosunkowo mały i podwozie chyba byłoby i bez tego wystarczająco mocne.
Główna część kadłuba gotowa.
...i jeszcze oszklenie kabiny pilota - kraina tysiąca okien...
To było dla mnie prawdziwym wyzwaniem, precyzyjne wycięcie tylu okien to już nie to, co stare lwy lubią najbardziej.
Główna część kadłuba gotowa.
...i jeszcze oszklenie kabiny pilota - kraina tysiąca okien...
To było dla mnie prawdziwym wyzwaniem, precyzyjne wycięcie tylu okien to już nie to, co stare lwy lubią najbardziej.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 13:30 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Konstrukcja skrzydeł jest „prosta“ (klasyczna), ale absolutnie wystarczająca.
A tak to wygląda po (na razie) tylko przyłożeniu do kadłuba.
Jeszcze jeden eksperyment; wydrukowałem oszklenie kabiny i jego ramę jako całość na folii overhead. Nie trzeba nic (otworów okiennych) wycinać ani przyklejać „szybek“, przez co niczego się nie brudzi. Tyle tylko, że kolory jeszcze nie takie i całość wygląda nieco mniej „przestrzennie“.
A tak to wygląda po (na razie) tylko przyłożeniu do kadłuba.
Jeszcze jeden eksperyment; wydrukowałem oszklenie kabiny i jego ramę jako całość na folii overhead. Nie trzeba nic (otworów okiennych) wycinać ani przyklejać „szybek“, przez co niczego się nie brudzi. Tyle tylko, że kolory jeszcze nie takie i całość wygląda nieco mniej „przestrzennie“.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 13:31 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
Henryku, jeśli możesz pokaż obie ramki ( w zbliżeniu ) na jednej fotografii, będzie można porównać, bo jak na razie to ja nie wiem czy nie. Przy płaskim oszkleniu i czarnych w oryginale ramkach, może tak. Pomysł "perspektywiczny".
Czy na tej folii można wydrukować kolor ?
Czy na tej folii można wydrukować kolor ?
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
- Heinrich Kosmala
- x 169
Dzięki za uwagi. Też „raczej“ skłaniam się do poglądu, że tradycyjna metoda daje (optycznie) lepsze wyniki.
Paweł,
oto zdjęcie. Kolor można na tej folii wydrukować – problem dla mnie – kolory są „blade“ ale nie wiem być może, jak prawidłowo drukować. Moja drukarka czy też jej sterownik (chociaż to jeden z najnowszych z Canon –ale może właśnie dlatego ) nie ma opcji „Overheadfolie“
Paweł,
oto zdjęcie. Kolor można na tej folii wydrukować – problem dla mnie – kolory są „blade“ ale nie wiem być może, jak prawidłowo drukować. Moja drukarka czy też jej sterownik (chociaż to jeden z najnowszych z Canon –ale może właśnie dlatego ) nie ma opcji „Overheadfolie“
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 13:32 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.