[Relacja]Okręt podwodny typu Kobben, skala 1/400.
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja]Okręt podwodny typu Kobben, skala 1/400.
Jako, że w relacji z budowy ORP Wilk na forum Konradus zapowiedziałem definitywne przejście do skali 1/400, postanowiłem niezwłocznie rozpocząć kolejny projekt.
Jako pierwszy - w nowej dla mnie skali - powstaje bodaj najmniejszy z będących w służbie klasycznych okrętów podwodnych - typ 207 zanany również jako typ Kobben. Uznałem, że jeśli da się skutecznie skleić tak mały model OP, to pozostałe projekty jakie mam w zamiarze również będą udane.
Najpierw projekt 3D:
Z racji rozmiarów, detali niewiele (w sumie oryginał też niezbyt). Najtrudniejszymi elementami będzie wyoblenie kiosku oraz sekcja dziobowa.
Sekcje kadłuba. Jako odniesienie, nożyk Olfa:
Sklejenie kadłuba nie było zbyt pracochłonne . kiosk składa się z dwóch bloków+dach z wyobleną krawędzią:
Sekcja dziobowa. Sklejona na styk, rozwinięcie w postaci "kwiatu":
Kadłub gotowy:
W międzyczasie skleiłem śrubę napędową, przyklejając pióra śruby do wykałaczki - odciąłem końcówkę i tak śruba jest gotowa:
Kadłub pomalowałem czarnym akrylem Vallejo:
Jako pierwszy - w nowej dla mnie skali - powstaje bodaj najmniejszy z będących w służbie klasycznych okrętów podwodnych - typ 207 zanany również jako typ Kobben. Uznałem, że jeśli da się skutecznie skleić tak mały model OP, to pozostałe projekty jakie mam w zamiarze również będą udane.
Najpierw projekt 3D:
Z racji rozmiarów, detali niewiele (w sumie oryginał też niezbyt). Najtrudniejszymi elementami będzie wyoblenie kiosku oraz sekcja dziobowa.
Sekcje kadłuba. Jako odniesienie, nożyk Olfa:
Sklejenie kadłuba nie było zbyt pracochłonne . kiosk składa się z dwóch bloków+dach z wyobleną krawędzią:
Sekcja dziobowa. Sklejona na styk, rozwinięcie w postaci "kwiatu":
Kadłub gotowy:
W międzyczasie skleiłem śrubę napędową, przyklejając pióra śruby do wykałaczki - odciąłem końcówkę i tak śruba jest gotowa:
Kadłub pomalowałem czarnym akrylem Vallejo:
- Krocionorzec
- Krocionorzec