[R] IJN CHIKUMA GPM 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Dziś kolejna odsłona z budowy modelu, kadłub można powiedzieć że jest już wygłaskany i jutro idzie na lakiernie by mu nadać odpowiedni kolor. Szukałem różnych odcieni i wybór padł na PACTRE A26, kadłub będzie malowany oczywiście aerografem.
Postanowiłem sobie zakupić do modelu lufy które wczoraj dotarły w komplecie znajdują się 8 x 203mm oraz 8 x 127mm.
Postanowiłem sobie zakupić do modelu lufy które wczoraj dotarły w komplecie znajdują się 8 x 203mm oraz 8 x 127mm.
Skończone- SU45, Jelcz Vecto, ET22, Neoplan CITYLINER N 1216 HD, Lokomotywa SP45, Ghostbusters ECTO-1A
Spróbowałem farby HUMBROLA 100 tak jak mi poleciła jedna osoba na innym forum i na próbie wyszło tak
Jak robiłem próbę pactrą wyszedł w sumie podobny kolor tylko troszkę bardziej jaskrawy ale zostanę przy tym humbrolu tyle że muszę poczekać do poniedziałku bo jedna puszka nie starczy na dodatek przy rozcieńczaniu jeszcze mi się wylała.
Więc nie tracąc czasu dorobiłem wały napędu i tak kadłub będzie czekał aż dokupię farbę to pomalowania poszycia, więc do następnego.
Jak robiłem próbę pactrą wyszedł w sumie podobny kolor tylko troszkę bardziej jaskrawy ale zostanę przy tym humbrolu tyle że muszę poczekać do poniedziałku bo jedna puszka nie starczy na dodatek przy rozcieńczaniu jeszcze mi się wylała.
Więc nie tracąc czasu dorobiłem wały napędu i tak kadłub będzie czekał aż dokupię farbę to pomalowania poszycia, więc do następnego.
Skończone- SU45, Jelcz Vecto, ET22, Neoplan CITYLINER N 1216 HD, Lokomotywa SP45, Ghostbusters ECTO-1A
No i kadłub pomalowany przyszedł czas na kolejny etap teraz czas na burty i pokłady. Podsumowując budowę dna, powiem że jestem zadowolony choć nie powiem pewnie jeszcze dużo by się znalazło do poprawienia ale ogólnie zaliczam go na plus. Na budowę poszło:
-5 kostek pianki do kwiatów
-pół puszki szpachlówki akrylowej ACRYL PUTZ
-puszka szpachli samochodowej
-puszka podkładu w sparyu
-2 farbki humbrol
-kilkanaście arkuszy papieru ściernego o różnej gradacji (4 sztuki kostki ściernej)
Koszt około 80zł. no i oczywiście około miesiąca męki podczas szlifowania szpachlowania i tak w kółko.
-5 kostek pianki do kwiatów
-pół puszki szpachlówki akrylowej ACRYL PUTZ
-puszka szpachli samochodowej
-puszka podkładu w sparyu
-2 farbki humbrol
-kilkanaście arkuszy papieru ściernego o różnej gradacji (4 sztuki kostki ściernej)
Koszt około 80zł. no i oczywiście około miesiąca męki podczas szlifowania szpachlowania i tak w kółko.
No to jedziemy dalej z tym japońcem, wczoraj zacząłem prace nad pokładami został jeszcze tylko górny i biorę się za kolejny etap czyli burty, troszkę ich się boje bo mały błąd przy ich budowie może rzutować na efekt końcowy. ale to sobie zostawimy na weekend.
Od wczoraj pracuję nad burtami a bardziej nad bulajami, metodę użyłem taką jak w bisie czyli bulaje z zacisków do kabli śr.1,5mm.
W rzeczywistości wyglądają dużo lepiej, no ale cóż oko aparatu bardziej dokładne niż ludzkie.
W rzeczywistości wyglądają dużo lepiej, no ale cóż oko aparatu bardziej dokładne niż ludzkie.
Po małych problemach kolejna mała aktualizacja, doszedł jeden pas burt z którym miałem co nie co problemów ponieważ moja dziewczyna przez przypadek go wyrzuciła, jednak dzięki uprzejmości wydawcy który dosłał mi arkusz relacja może być kontynuowana. Felerny fragment burt już na szczęście na miejscu i mogę się spokojnie skupić na dalszych pracach.