[R]koniec Coś z kolebki kolei - Duchess of Sutherland - 1:45

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MMC1964

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: MMC1964 »

Witam,
Masz rację Rosynant.
W większości polskich i niemieckich lokomotyw funkcja ta jest realizowana przez suwaki.
Tak to wygląda w przekroju.
Obrazek
Przekrój pokazuje lokomotywę w wersji "streamline", z osłonami aerodynamicznymi.

Pozdrawiam
Mirek
Myślę, że w realu mamy wystarczającą ilość rywalizacji i pogoni za wszystkim. Spędźmy tutaj czas miło na pogawędkach o tym co robimy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
Pracownicy odrobinę niesubordynowani, gramialnie udali się obejrzeć naszych WSPANIAŁYCH sportowców. Nawiasem mówiąc nie tylko dzisiaj zażywali wspaniałych emocji!
Ale, odrobinę do przodu posunęły się i prace.
Tak to jest gdy odlewy próbuje się "podrobić " z elementów ciętych z arkuszy.
Nawet w spawalnictwie jest zasada aby nie odzwierciedlać dokładnie odlewu ale opracować konstrukcję zamienną, racjonalną pod względem funkcjonalnym jak i wytrzymałościowym.
Ale do rzeczy, prace przebiegały jak poniżej:
Obrazek Obrazek Obrazek
Na silnikowym także podjęto prace przy silnikach zewnętrznych
Obrazek

Pozdrawiam
Mirek
Myślę, że w realu mamy wystarczającą ilość rywalizacji i pogoni za wszystkim. Spędźmy tutaj czas miło na pogawędkach o tym co robimy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
w zakładzie lokomotyw trwają prace a tymczasem powstaje również tender. Jako, że tender to tylko swego rodzaju wagon to i światła jupiterów nie błyszczą tutaj za mocno. :spioch: Jest tu zdecydowanie spokojniej, tender jest standardowy, wprowadza sie tylko drobne modyfikacje.
Niemniej kilka zdjęć oficjalna ekipa LMS wykonała:
Obrazek Obrazek Obrazek

W zasadzie tender gotowy, pozostało go jeszcze doposażyć w sprzęgi, trochę armatury.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na razie to tyle :papa:
Obrazek Obrazek Obrazek
Abuq

Post autor: Abuq »

Tender majstersztyk :D Czy obłość wewnątrz skrzyni węglowej widoczna na 2 i 5 zdjęciu jest podajnikiem węgla?
Pozdrawiam
Abuq
Awatar użytkownika
MMC1964

Witaj Abuq,
Tak to jest podajnik węgla a w dosłownym tłumaczeniu popychacz węgla (z ang. coal pusher) - parowe urządzenie, które już przed wojną ułatwiało życie palaczom.
Jest jeszcze jedno urządzenie, raczej nie spotykane w kontynentalnych lokomotywach czy raczej ich tendrach (chyba z powodów klimatycznych) tzw. scooping device - urządzenie do poboru wody z koryta umieszczonego pomiędzy szynami.

Zarys jest widoczny na ostatnim zdjęciu.

Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
uboottd
x 3

Post autor: uboottd »

MMC1964 pisze: tzw. scooping device - urządzenie do poboru wody z koryta umieszczonego pomiędzy szynami.
Dodam tylko bo to dość istotna informacja, że służyło to do poboru wody podczas jazdy - bez zatrzymywania się parowozu nad tym korytem.
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam uboottd,
Tak masz rację. Jak wyglądał pobór wody podczas jazdy można zobaczyć w 2:36 minucie filmu kręconego przez LMS.
https://www.youtube.com/watch?v=Z0bToe9DKFo

Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
Wydział "obróbki skrawaniem" ;-) dostarczył wiązary, korbowody, łączniki, dźwignie i całą resztę elementów do zmontowania układu napędowego zewnętrznego lokomotywy.
Dorzucono także "błotniki" (hę ale nazwa :roll:) oraz odpowietrzniki komór parowych przed rozdzielaczami - to małe w ramce, o które pytałem.
po wysłuchaniu "muzyki" pójdą do malowania i rozpocznie się montaż tego wszystkiego.
Wstępnie dokonano przymiarek ale precyzję wykonania pokaże przyszłość :twisted:.
Obrazek
Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MMC1964

Witam,
W żywieckim oddziale :zeby: Crewe prace trwały praktycznie cały czas. Obrabiano, sprawdzano, korygowano malowano, uzgadniano: :klotnia: wstępnie montowano: :cisza: ...uff!
W końcu zestawiono w jednym miejscu i przygotowano do finalnego montażu księżniczki od stóp do ... pasa :oops:.
Obrazek Obrazek Obrazek

Na tę chwilę tylko tyle :papa:

Pozdrawiam
Mirek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
januszmk

Post autor: januszmk »

Górale Beskidu Żywieckiego podobno są porywczy ;-) ,ciekawe czy crew się polała w trakcie wymiany poglądów :D
To znaczy kolega mówi ,że księżniczka od stóp do pasa rozebrana ? :D
ODPOWIEDZ