Dźwig HP3 na podwoziu Star - 1:25 Modelik [R]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
wk82

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: wk82 »

Witajcie,

dziękuję Wszystkim bardzo serdecznie i bardzo się cieszę, że mimo prostego modelu podoba się Wam jego wykonanie. To zawsze buduje na przyszłość :)

Brudzenie: Model jest delikatnie "podniszczony" oraz przykurzony, ale nie jest to na zdjęciach zbytnio widoczne. Nie chciałem jednak z tym przesadzać, ponieważ wozy strażackie nie są raczej jakoś specjalnie umorusane. Tak czy inaczej zapewniam, że czyściutki ten mój nie jest :)

Tablice: arklas, powiem szczerze, że nie zagłębiałem się w ten temat w ogóle. Biorąc pod uwagę pierwsze historyczne zdjęcie jakie wstawiłem w tej relacji i tablice z wycinanki (właśnie te ze zdjęcia) sądziłem, że ten temat ogarnięty jest jak najbardziej prawidłowo - tablice ze zdjęcia i z opracowania są bardzo podobne. Jako, że zrobiłem Stara w oznaczeniach krakowskich strażaków tablice dałem te z opracowania bez ingerowania w ich wygląd. Zapytałem jednak teraz wujka G. w tym temacie i znalazł on takie cosik:
Obrazek
Tablica poznańska jest wyglądem bardzo zbliżona do tych na moim Starze, a w opisie pod tym zdjęciem na poniższej stronie:
http://www.plpl8.pl/files/do3.html
widnieje, że są to tablice z lat 1950-56.
Ale tak jak mówiłem, nie zorientowany jestem w tych tematach więc jeśli jest to rażący błąd z chęcią z Twoją pomocą to wyprostuję :)

Przednie koła: niestety gk masz rację, troszkę za duża szczelina mi się zrobiła przy mocowaniu kół, ale chciałem zrobić tak, żeby obracały się one z łatwością. Trochę boję się tego teraz ruszać, bo CA trzyma to wszystko mocno, a model jest dość delikatny i teraz pewnie przyniosło by to więcej strat niż pożytku, a jak to zwykle bywa, na zdjęciach wszystko wygląda znacznie gorzej niż jest naprawdę :)

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
Awatar użytkownika
arklas
x 4

Post autor: arklas »

O, znajome tablice. To skarby mojego znajomego z Lublina, z którym robię tłoczone repliki takich i innych historycznych tablic. H45 już nie należy do niego, bo została zamieniona na inną, ale razem mamy z tego okresu jeszcze trzy samochodowe, sześć motocyklowych tylnych i trzy przednie.

Historia tych tablic jest zbyt złożona, by ją opowiedzieć w jednym zdaniu, ale tablica tłoczona z Twoim numerem wyglądałaby tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
wk82

Post autor: wk82 »

Dzięki arklas.

Zatem poniżej przedstawiam model z "prawdziwymi" tablicami :)

Obrazek
Obrazek

No i dziękuję bardzo za zdjęcie tygodnia :)

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
ODPOWIEDZ