Zamek Bedzin, GPM, 1:160

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
superhikk

Zamek Bedzin, GPM, 1:160

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: superhikk »

Jest to moj pierwszy post na Waszym forum. Mam nadzieje, ze Wam sie bede podobac.
Jak widzicie z zalaczonych zdjec, struktura zamka bedzinskiego jest dosc zlozona, strony sa ladowane z czesci. Jest 10 stron A4 z czesciami, 3 strony zeber i dwojna strona bazy.
Nowosc mi jest to, ze zebra nie zostala narysowane, ale powierzchnie byle sfotowane na miejscu, a następnie prystosowane do odpowiedniego ksztaltu i rozmiaru. Nie zle. Nie ulega watpliwosci, ze to daje znacznie bardziej realistyczne wrazenie.
Inna zaleta tego sposobu obrobki powierzchni jest to, ze znacznie lepiej ukyje linie kontaktu klejenia.
Jak zwykle, zdjec Nr 1 - strona tytulowa:
Obrazek
Obrazek
Ta część jest chyba rodzaj akweduktu i most nad strumieniem. Niestety podstawa calego zamka nie przedstawia strumienie...
Jak widzicie przykleiłem milllimeter grubego kartona (w dwóch warstwach) pod nim dla trzymania. Oto wynik:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw lis 13 2014, 0:42 przez superhikk, łącznie zmieniany 4 razy.
superhikk
Przepraszam, ale nie jestem Polakiem. Nadzieje sie, ze jestem zrozumialym. :-)
superhikk

Post autor: superhikk »

Glowny budynek jest w trakcie budowy:
Subtelny zaleta tej ksiazke jest, ze daje mozliwosc wyboru:
okienna i drzwi mozna dodawac takze jako oddzielne szczegoły. Po pierwsze nie bylem odwazny, więc zostawilem ich, ale pozniej nie wycialem wszystkie, tylko niektóre z nich.
Mam nadzieje, ze rowniecie sie z opinia, ze ten ruch podniosl nieco do plasticznosci modelu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I budynek -oczywisce abrakadabra - gotowy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek :D
superhikk
Przepraszam, ale nie jestem Polakiem. Nadzieje sie, ze jestem zrozumialym. :-)
Awatar użytkownika
Hastur
x 47

Post autor: Hastur »

Witaj. Miło widzieć kolejny model architektury na forum. :)
Obserwuję z zainteresowaniem.

Dużo lepiej wyglądają okna i drzwi jako trójwymiarowe obiekty.

Popracuj trochę nad zdjęciami: mniej cienia, jasne tło, bez innych obiektów oprócz modelu. Będzie więcej widać :)

Będę śledził postępy. Powodzenia!
ODPOWIEDZ