Efekt świąteczny, czyli lokomotywa T448p
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Efekt świąteczny, czyli lokomotywa T448p
Model sklejany w okresie świątecznym Jest pierwszym, który sklejałem w zasadzie bez nożyczek - zastąpił je laser. Zamiast kalkomanii użyłem szablonów - wyszło jak wyszło. Co muszę zaznaczyć - nie jest to powiększony model, wydany wcześniej w skali 1:45 w Answerze. Dotyczy to w największej mierze podwozia, które siłą rzeczy dla tej skali musiało być inne. Na pomalowanej surówce jest parę drobnych błędów merytorycznych, w wycinance już ich jednak nie ma.
- Precyzyjny
- x 25
Draccus, nie jesteś ślepy, ja widzę to samo. A "Shanker" to jest właśnie ten efekt świąteczny, o którym mowa w tytule. Model, jak zawsze u Kierownika, z górnej półki.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Kierowniku a mógłbyś napisać orientacyjnie ile potrzeba i jakie wielkości śrub i nitów wycinanych laserowo ile kartonu do podklejania i jakie duże są oczka w siatce nad wentylatorami i jaka średnica tych otworów. Pytam bo chciałbym wszystko zamówić w modeliku i nie chciałbym żeby mi czegoś zabrakło żeby nie zamawiać dwa razy.
Zamawiając zestaw laserowy masz tam niemal wszystko. Oprócz siatki - według instrukcji to kawałek firanki czy siatki na komary, a tego Modelik nie sprzedaje
Jak chcesz sam podklejać i wycinać, zamów ze cztery arkusze A3 kartonu 1mm (większość na wręgi) i dwa arkusze A3 kartonu 0,5mm (w przypadku zamówienia zestawu laserowego dodatkowo trzeba jakieś pół arkusza A4 takiego kartonu). Śrub 1,5mm jest w pliku laserowym chyba 340 sztuk, ale do tego jednostkowo śruby specjalne, duże, bez problemu wycinane również ręcznie (2,5-2,7mm).
Jak chcesz sam podklejać i wycinać, zamów ze cztery arkusze A3 kartonu 1mm (większość na wręgi) i dwa arkusze A3 kartonu 0,5mm (w przypadku zamówienia zestawu laserowego dodatkowo trzeba jakieś pół arkusza A4 takiego kartonu). Śrub 1,5mm jest w pliku laserowym chyba 340 sztuk, ale do tego jednostkowo śruby specjalne, duże, bez problemu wycinane również ręcznie (2,5-2,7mm).
Dzięki za odpowiedź! Będę zamawiać zestaw laserowy;) a pisząc o siatce miałem na myśli konkretnie te siatki: https://modelik.pl/index.php?cPath=121_ ... 5163827d4f