[RELACJA + GALERIA] ZLIN 42 M - SP-ALH

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
MBig

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: MBig »

Budowa powoli dobiega końca.

Zrobiłem troszkę osprzętu na ścianie ogniowej.

Obrazek Obrazek

A także podwozie.

Obrazek Obrazek

Dokończyłem też lotki. Na fotkach zawiasy i model z góry, z doklejoną już maską, połozonymi obok skrzydeł lotkami i klapami. Nie doklejam ich teraz, bo nie chcę uszkodzić podczas klejenia kabiny.

Obrazek Obrazek

Mojego trudu, włożonego w osprzęt pod maską, niestety nie widać na fotkach. Tak sie prezentuje przód kadłuba z podniesionymi osłonami silnika.

Obrazek Obrazek

Rozpocząłem też prace nad osłoną kabiny. Mój sposób na wykonanie szyby przedniej, dwuwypukłej, polega na znalezieniu odpowiedniej butelki, gładkiej i równej, wypiciu zawartości, a następnie odpowiednim przycięciu (szablon miałem zrobiony wcześniej, podczas budowy pierwszego zlinka). Znalazłem też ciekawy klej do kabinek. Ma konsystencję wikolu, zapach też, ale świetnie łapie do gładkich powierzchni i jest idealnie przeźroczysty.

Obrazek Obrazek
W budowie: RWD-13 w trzech osłonach: wieśniacki SP-BMW, SP-BFD i SP-ATJ Wiarus. Wszystkie z aeroklubu bielskiego (aleksandrowickiego).

Jak ogarnie mnie pracowity zapał, siadam sobie cichutko w kąciku i czekam, aż mi przejdzie.
Awatar użytkownika
MBig

Post autor: MBig »

Jakiś czas temu skończyłem moje bielskie Zliny. Oto one na fociach.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Z przyjemnością informuję, że model jest już dostępny na tu.
W budowie: RWD-13 w trzech osłonach: wieśniacki SP-BMW, SP-BFD i SP-ATJ Wiarus. Wszystkie z aeroklubu bielskiego (aleksandrowickiego).

Jak ogarnie mnie pracowity zapał, siadam sobie cichutko w kąciku i czekam, aż mi przejdzie.
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Piękne modele, Zliny wyglądają jak prawdziwe. Coś na stare lata cywilne maszyny zaczęły mi się chyba podobać.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
ODPOWIEDZ