[R/G]Kaszub-motorówka Straży Granicznej w 1:200 z GPM
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[R/G]Kaszub-motorówka Straży Granicznej w 1:200 z GPM
Witam
Miało na warsztat trafić coś innego (nawet trafiło, , ale na chwilunie odłożone), ale po konkursie w Radomiu, gdzie zaopatrzyłem się w ww. model, postanowiłem go sobie uczynić .
Model przedstawia stan motorówki na rok 1939.
Ale, żeby nie było zbyt różowo, to wycinanka jest w skali 1:50, a a ja postanowiłem ją sobie zrobić w skali typowo okrętowej, czyli 1:200. Pomniejszone wydrukowałem, zaimpregnowałem i skalpel w dłoń
Na początek okładeczka:
Na dzień dzisiejszy stan budowy przedstawia się następująco:
Pokład wygląda na letko powichrowany, ale burty go wyprostują
Pozdrawiam
Miało na warsztat trafić coś innego (nawet trafiło, , ale na chwilunie odłożone), ale po konkursie w Radomiu, gdzie zaopatrzyłem się w ww. model, postanowiłem go sobie uczynić .
Model przedstawia stan motorówki na rok 1939.
Ale, żeby nie było zbyt różowo, to wycinanka jest w skali 1:50, a a ja postanowiłem ją sobie zrobić w skali typowo okrętowej, czyli 1:200. Pomniejszone wydrukowałem, zaimpregnowałem i skalpel w dłoń
Na początek okładeczka:
Na dzień dzisiejszy stan budowy przedstawia się następująco:
Pokład wygląda na letko powichrowany, ale burty go wyprostują
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt wrz 15 2015, 10:23 przez pulpetto, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
Aaaach ta młodośćAle, żeby nie było zbyt różowo, to wycinanka jest w skali 1:50, a a ja postanowiłem ją sobie zrobić w skali typowo okrętowej, czyli 1:200.
Ja zaczynam zastanawiać się nad przeskalowywaniem z 1: 50 na 1:25
No ale zobaczymy (jak zdjęcia będą w makro oczywiście) co z tego wyszło. Na razie wygląda nieźle, choć pokład jakiś taki ziarnisty w fakturze wyszedł, no ale nie mam akurat okularów na nosie
Tempeścik weź cos sobie sklej – od razu poczujesz się młodziej.Tempest pisze:
Aaaach ta młodość
Ja zaczynam zastanawiać się nad przeskalowywaniem z 1: 50 na 1:25
pulpetto – burty na zakładkę na poszycie denne? Skala skalą, ale lepiej byłoby dopasować dno do burt .
Fajny pomysł, ale malusie toto będzie.
Pzdr Grzegorz
- mateusz.machal
Mały aplołdzik
Doszły burty, kawałek nadbudówki (z bulajami) i wnęka na przedni karabin maszynowy.
Widoczna "ziarnistość" wynika chyba z "rozciągnięcia" zdjęcia względem rzeczywistej wielkości modelu, który ma całe 7 cm no i z tego, że nie jest oryginalna wycinanka, ale skan i wydruk, co też wpływa na jakość, niestety. Ale co ciekawe przy takim powiększeniu widać niedomalowania, których "gołym okiem" nie uświadczysz
No i wygniotłem "krowie żebra" przy "obróbce", ale jakoś przy tej wielkości nie ma za bardzo gdzie złapać za model.
qk - burty na zakładkę, ponieważ zawsze tak robiłem do tej pory, a przy tej skali to jakoś nie chciałem eksperymentować
Tempest - dzięki za tą młodość - od razu odmłodniałem o połowę i znów mam 20 lat
Pozdrawiam
Doszły burty, kawałek nadbudówki (z bulajami) i wnęka na przedni karabin maszynowy.
Widoczna "ziarnistość" wynika chyba z "rozciągnięcia" zdjęcia względem rzeczywistej wielkości modelu, który ma całe 7 cm no i z tego, że nie jest oryginalna wycinanka, ale skan i wydruk, co też wpływa na jakość, niestety. Ale co ciekawe przy takim powiększeniu widać niedomalowania, których "gołym okiem" nie uświadczysz
No i wygniotłem "krowie żebra" przy "obróbce", ale jakoś przy tej wielkości nie ma za bardzo gdzie złapać za model.
qk - burty na zakładkę, ponieważ zawsze tak robiłem do tej pory, a przy tej skali to jakoś nie chciałem eksperymentować
Tempest - dzięki za tą młodość - od razu odmłodniałem o połowę i znów mam 20 lat
Pozdrawiam
Kolejny waryjot poniejszający i tak już małe łódeczki ;) Z jednej strony jestem pełen podziwu, a z drugiej "to już się podobno da wyleczyć".
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
Nadejszła wiekopomna chwila...
Kolejny modelik ukończony. Galeryjka niewielka, bo i model malutki Przyznam się tylko, że wprowadziłem trochę uproszczeń w stosunku do oryginalnej wycinanki, znaczy się wyrzuciłem z połowę części
Ale co będę przynudzał, fotki pod spodem, jedna z przymiarem.
Pozdrawiam
Kolejny modelik ukończony. Galeryjka niewielka, bo i model malutki Przyznam się tylko, że wprowadziłem trochę uproszczeń w stosunku do oryginalnej wycinanki, znaczy się wyrzuciłem z połowę części
Ale co będę przynudzał, fotki pod spodem, jedna z przymiarem.
Pozdrawiam