[G]Japoński czołg średni Type 97 SHINHOTO Chi-Ha by konradoo

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
konradoo
x 2

[G]Japoński czołg średni Type 97 SHINHOTO Chi-Ha by konradoo

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: konradoo »

Po długich bojach przedstawiam model Japońskiego czołgu średniego Type 97 SHINHOTO Chi-Ha, model został wydany przez wydawnictwo MODEL HOBBY ze Szczecina a autorem opracowania jest Pan Marian Sobel. Model przedstawia wóz z 9 Sensha Rentai (9 Pułk Czołgów) walczącego w czerwcu 1944 na Saipanie. Budowa modelu z powodu wielu obowiązków trwała 1,6 roku i została zakończona jeszcze w 2014 ale dopiero teraz znalazłem czas aby go zaprezentować. Na początku budowałem dwa modele równocześnie. W miare postepu prac musiałem zrezygnować z "bliźniaka" bo było za dużo elementów do wykonania na raz.

Samego modelu chyba nie trzeba przedstawiać, z mojej strony zostały dodane: nity, stalowe liny, metalowa lufa KM-u, laserowo wycinane gąsienice. Model dodatkowo wzbogaciłem o wiele elementów na podstawie monografii AJ PRESS - JAPOŃSKA BROŃ PANCERNA oraz zdjęć znalezione w sieci. Do modelu została wykonana mała winietka oraz laserowo wycinany napis dzięki uprzejmości wydawnictwa MODEL HOBBY, za co z tej strony dziękuję.

Zdjęcia modelu:

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia modelu z winietką

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zapraszam do komentowania.

--
Ostatnio zmieniony pt lip 17 2015, 21:50 przez konradoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 108

Post autor: Sklejacz Maciej »

Na forum ostatnimi czasy rzadko raczej trafiam na modele najbliższe moim zainteresowaniom, czyli na wozy bojowe. :-? a wielka szkoda. Ale jak widzę jednak warto cierpliwie czekać. :lol: bo co jakiś czas trafia się w końcu uczta dla oczu. W końcu pojawia się galeria wielce zacnie wykonanego pojazdu. I nie inaczej jest tym razem. Oglądam galerię wyśmienicie wykonanego modelu wraz z ciekawą dioramką i za to dla autora mój pełen podziw i szacunek. No bo patrzę sobie na zdjęcia i jest dokładnie tak jak lubię, pojazd lekko zbrudzony, z umiarem i rzec by można "gustownie" ;-) Podziwiam to co na fotografiach widać, bo detale w pojeździe bardzo dodają mu smaczku i chwalą rękę mistrza.
Bardzo, bardzo zacny model i gratuluję udanej realizacji. :spoko:
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)

już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Awatar użytkownika
gk
x 890

Post autor: gk »

O... super, bardzo mi się podoba :spoko:
Naprawdę ładna praca.

Jedynie korozja tłumików wg mnie mocno przesadzona. (chyba że to nie korozja a Japończycy naciągali jakąś gąbkę na wydechy :haha:).

pzdr Grzegorz
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Świetnie wyszedł Ci ten model, gratuluję.

Jeśli chodzi o tłumiki to mam takie same odczucia jak kolega gk.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
konradoo
x 2

Post autor: konradoo »

Dzięki Panowie, co do tłumików to każdy ma inne odczucia :) Tak wyszło i tak musi zostać :) Robię bliźniaka i tam postaram się inaczej wykonać ten element :cool:
Awatar użytkownika
gk
x 890

Post autor: gk »

Ja tak jeszcze dla jasności, co miałem na myśli - faktura tłumików jest ok i fajnie wygląda (bardzo mocno posunięta korozja), tyle że nie pasuje do stanu reszty wozu (normalna eksploatacja) . ;-)

pzdr Grzegorz
Doody

Post autor: Doody »

Wygląda świetnie! Prezentacja również super! :piwo:
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ