Stacja kolejowa Stara Jania, skala 1:87, projekt własny

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mkraskow
x 8

Stacja kolejowa Stara Jania, skala 1:87, projekt własny

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: mkraskow »

Dzień dobry,

Przedstawiam kolejny model w skali H0, dziś staja kolejowa Stara Jania. Jest to model treningowy, wykonany w celu sprawdzenia wymyślonej techniki klejenia budynków ceglanych. Zainteresowanych moją techniką wykonywania budynków odsyłam do innych relacji H0, tutaj jedynym nowym elementem są właśnie cegły więc kilka słów na ten temat.

Cegły narysowałem w zaawansowanym programie graficznym Paint, lekko poróżnicowałem kolory, narysowany układ wielokrotnie rozmnożyłem po czym wydrukowałem kilka arkuszy A4 na drukarce laserowej na zwykłych cienkich kartkach. Arkusiki cegieł naklejałem na części kartonowe, otwory okien wycinałem po naklejeniu. Dodatkowo narysowałem i wydrukowałem łuki nad oknami - te już dedykowane do konkretnych okien. Gotowe mury zostały następnie wymęczone farbami olejnymi. Tu niestety dopiero raczkuję, co zobaczycie na zdjęciach.

Model, jak się rzekło, jest treningowy, więc sporo go uprościłem.

Oryginał wygląda tak (zdjęcie ze strony Baza Kolejowa, autor Paweł Różyński):

Obrazek

Stacja znajduje się w województwie pomorskim na linii Myślice - Szlachta. Inne zdjęcia można zobaczyć pod poniższym linkiem:

http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dz ... no=galeria

Informacja dla miłośników kolei: prawie identyczna stacja - Wrzeście - znajduje się na linii Pruszcz Gdański - Łeba:

http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dz ... no=galeria

A teraz moja interpretacja. Różnic zobaczycie sporo - moim zamiarem było wykonanie stacji w czasie kiedy była jeszcze czynna, a to co widzimy na zdjęciach oryginału jest obecnie domem mieszkalnym, ponadto elementy wykończenia dachu są prawie całkowicie zniszczone. Te ostatnie były z resztą najbardziej skomplikowanym elementem modelu. Szopka przy budynku stacji była miejscem na drezynę, stąd drzwi o szerokości torów oraz brak komina. Wygląd budynku od strony szosy został zrekonstruowany w dużym stopniu na podstawie wyobraźni - niestety nie znalazłem starych zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siermiężności mojego weatheringu jestem świadomy i robię co mogę żeby się podszkolić w tej dziedzinie.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn sie 17 2015, 21:29 przez mkraskow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viking_BB
x 29

Post autor: Viking_BB »

No, ładne cacko. Co do siermiężności… Im mniejszy modelik, tym autentycznie wyglądający brudzing cięższy do uzyskania. Ja obracam się w zerówce i czasem mam wrażenie, że moje modele to zbyt małe "pchełki", żeby je poddawać weatheringowi. Tak, czy owak – świetna robota :)
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
Doody

Post autor: Doody »

Podziwiam ludzi realizujących takie własne projekty, Wielkie brawa i gratulacje!
https://www.youtube.com/watch?v=aNA64OGnVFk
Pozdrawiam
Darek
SebaF

Post autor: SebaF »

Ciekawy patent na te cegły i props za Painta:)
Awatar użytkownika
micek
x 4

Post autor: micek »

Kraty w oknach jak żywe! Kompletnie nie moja bajka, ale model super!
ODPOWIEDZ