[Relacja] Z autowymyślania
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Proszę o przesłanie mojego wygranego modelu do nowo otwieranej modelarni w Przysietnicy:
Prośba o pomoc w założeniu modelarni
Marcin Chudzikiewicz
Przysietnica 846A
36-200 Brzozów
Dziękuję
Prośba o pomoc w założeniu modelarni
Marcin Chudzikiewicz
Przysietnica 846A
36-200 Brzozów
Dziękuję
"(...) pierwotna osada która istniała pod wzgórzem - Okół, była otoczona umocnieniami ziemno drewnianymi. Okół posiadał dwie bramy. Główną tzw. "Starą Grodzką" i bramę pod Wawelem, otwierającą "Szlak solny". W późniejszym okresie po 1311 kiedy zburzono mury oddzielające Okół od Krakowa tę właśnie bramę miejska nazwano "Bramą Grodzką"."
"(...)w pierwszym okresie budowy, pomiędzy Krakowem a Wawelem znajdowała się osobna osada zwana Okołem. Po stłumionym przez króla Władysława Łokietka buncie, który wybuchł pod pod wodzą wójta Alberta, rozebrano fortyfikacje oddzielające Okół od miasta. Mury podciągnięto wtedy pod zamek."
Żródło: http://www.wawel.net/wojsko_miasto-mapa-baszt.htm
Model kościoła kupiłem już sobie w czasie zwiedzania podziemi Krakowa, dlatego (jeśli odpowiedź jest prawidłowa) również proszę o przekazanie do modelarni.
"(...)w pierwszym okresie budowy, pomiędzy Krakowem a Wawelem znajdowała się osobna osada zwana Okołem. Po stłumionym przez króla Władysława Łokietka buncie, który wybuchł pod pod wodzą wójta Alberta, rozebrano fortyfikacje oddzielające Okół od miasta. Mury podciągnięto wtedy pod zamek."
Żródło: http://www.wawel.net/wojsko_miasto-mapa-baszt.htm
Model kościoła kupiłem już sobie w czasie zwiedzania podziemi Krakowa, dlatego (jeśli odpowiedź jest prawidłowa) również proszę o przekazanie do modelarni.
W ostatnim pytaniu chodziło mi o grób obronny przekształcony następnie w tzw: gródek łokietkowy. Pierwotnie Gródek nie był połączony z wczesnośredniowiecznym miastem. Po jego zburzeniu i odbudowaniu przez Władysława Łokietka został prawdopodobnie włączony w obręb murów miejskich. Powiększony Gródek zajmował prawdopodobnie obszar między dzisiejszymi ulicami Mikołajską, Krzyża i Plantami.
Jako, że nikt nie odpowiedział poprawnie na pytanie model zostanie dodany do paczki skierowanej do modelarni w Brzozowie.
Wszystkich którzy nie podali jeszcze danych do przesłania modeli proszę o skierowanie do mnie e-maila z taką informacją. W czwartek postaram się zorganizować wysyłkę.
Jako, że nikt nie odpowiedział poprawnie na pytanie model zostanie dodany do paczki skierowanej do modelarni w Brzozowie.
Wszystkich którzy nie podali jeszcze danych do przesłania modeli proszę o skierowanie do mnie e-maila z taką informacją. W czwartek postaram się zorganizować wysyłkę.
Re: [Relacja] Z autowymyślania
Niestety na razie nie dam rady przygotować relacji z klejenia nowego modelu. Dlatego zamiast na zdjęciach z relacji, obiecany konkurs dotyczący mojego nowego modelu, będzie bazował na grafikach z wycinanki. Dla pierwszej osoby, która odgadnie jaki model przygotowałem dwa egzemplarze czwartego numeru Kartonowej Kolekcji MHK gratis wraz z wysyłką (dla zwycięzcy i jego kolegi).
Zaczynamy od niezbyt wiele mówiących diagramów z instrukcji sklejenia podstawki. Oczywiście chodzi o kartonowy model budynku/ budowli z Krakowa.
Jako podpowiedź poniżej górna oklejka podstawy - biały prostokąt to znana np. z filmu VaBank II tzw. "czarcia zapadka". .
Jeżeli nikt nie zgadnie co to za model kolejna podpowiedź jutro.
Zaczynamy od niezbyt wiele mówiących diagramów z instrukcji sklejenia podstawki. Oczywiście chodzi o kartonowy model budynku/ budowli z Krakowa.
Jako podpowiedź poniżej górna oklejka podstawy - biały prostokąt to znana np. z filmu VaBank II tzw. "czarcia zapadka". .
Jeżeli nikt nie zgadnie co to za model kolejna podpowiedź jutro.
Re: [Relacja] Z autowymyślania
Barbakan ?