[R/G] lekki krążownik Giuseppe Garibaldi (Modelik 1:200)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] lekki krążownik Giuseppe Garibaldi (Modelik 1:200)
Hej !
Nie myślałeś o budowie okrętu w zapalniczce ? ;)
Super praca .
Pozdrawiam.
Nie myślałeś o budowie okrętu w zapalniczce ? ;)
Super praca .
Pozdrawiam.
NIE OTWIERAM MINIATUREK !
Polokoktowiec
Super robota!
Super robota!
Pontony wymiatają!
Ładny model zapalniczki. Jaka skala?
Coś mi się wydaje, że peruka bardzo się przerzedzi
Ładny model zapalniczki. Jaka skala?
Coś mi się wydaje, że peruka bardzo się przerzedzi
Pozdrawiam
Darek
Darek
Grzesiu, jak dozujesz minimalne ilości CA. Ja mam tą tubkę 2g i wszystko co potrafię zrobić, to mniejsza lub większa kropla kleju. Jak próbuję sobie pomóc np. drucikiem, to mi się zaraz przykleja.
Nie używam CA w tubkach, bo uważam go za zupełnie nieporęczny. Stosuję wyłącznie CA w buteleczkach o nazwie BOND, konfekcjonowany przez krośnieńską firmę Hobby Model http://hobby-model.pl/kleje/klej-cyjanoakrylowy.html.mr_tom pisze: jak dozujesz minimalne ilości CA. Ja mam tą tubkę 2g i wszystko co potrafię zrobić, to mniejsza lub większa kropla kleju
Są dostępne trzy gęstości. Czerwony – jest naprawdę rzadki.
Nakładam właśnie drucikami. Kroplę kleju daję na plastikową płytkę i z nią pracuję. Maczam koniec drucika w kleju – jeśli ilość nabranego kleju jest dobrze widoczna to znaczy że jest go za dużo. Rozmiar drucika do nałożenia kleju uzależniam od rozmiaru klejonego detalu. Im mniejszy (cieńszy) detal tym mniejszy „nakładacz”.
Od spodu pontonu, gdzie zupełnie nie przejmuje się wyglądem części, jest tak:
Nie da się tego jakoś opisać, po prostu każda umiejętność jest ulepszana wraz z kolejnymi klejonymi modelami
Pontony przyłożone do swoich miejsc na pokładzie (cztery sztuki będą na wieżach artylerii):
Wg mnie wyglądają dość kartonowo.
Jak widać pod kominy autor przewidział margines koloru w miejscu przyklejenia, ale pod pontonami nie . Przy zaokrąglonych krawędziach wystają więc białe placki, które trzeba zamalować na kolor pokładopodobny.
Ma ktoś wiedzę w jaki sposób łodzie były mocowane do swoich miejsc leżakowania (na tego rodzaju podstawach)? Jakimiś linami?
Pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
"na wydrę", łańcuchy, śruba rzymska i gotowegk pisze: Ma ktoś wiedzę w jaki sposób łodzie były mocowane do swoich miejsc leżakowania (na tego rodzaju podstawach)? Jakimiś linami?
Pzdr Grzegorz
Dziękuje Tomasz. Zastanawiałem się czy spróbować zaimitować takie mocowanie łodzi. Szczerze mówić nie przypominam sobie modelu który miał takie mocowanie odtworzone (w 1:200 oczywiście) – no ale niewiele widziałem. Dla łodzie wiszących na żurawikach montowane są liny lub pasy. Dla takich jak tutaj, nie. Ciekawe
Kończąc temat pontonów – uporałem się z czterema ostatnimi pontonami, które spoczną na wieżach.
Zrobiłem na szybko dla porównania jeden ponton z części z wycinanki i dokładnie wg instrukcji. Co autor miał na myśli ? Rozumiem, że ma to być uproszczenie dla początkujących w tej materii, bo inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.
Tak więc z pontonami koniec. Chyba wezmę się teraz za relingi na pokładzie dziobowym.
Pzdr Grzegorz
Kończąc temat pontonów – uporałem się z czterema ostatnimi pontonami, które spoczną na wieżach.
Zrobiłem na szybko dla porównania jeden ponton z części z wycinanki i dokładnie wg instrukcji. Co autor miał na myśli ? Rozumiem, że ma to być uproszczenie dla początkujących w tej materii, bo inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.
Tak więc z pontonami koniec. Chyba wezmę się teraz za relingi na pokładzie dziobowym.
Pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Ten wycinankowy jest nienapompowany! Ot i cała tajemnica
ramm,
Mógłbyś wrzucić foto pontonów? Nie znalazłem tak wyraźnych
Pzdr Grzegorz
Mógłbyś wrzucić foto pontonów? Nie znalazłem tak wyraźnych
Pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD