[Relacja] Korweta typu Bathurst - HMAS Wallaroo, skala 1/200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja] Korweta typu Bathurst - HMAS Wallaroo, skala 1/200
Jakoś tak mnie naszło na zabawę papierem (po rocznej przerwie). Na deskę wziąłem ww. jednostkę, o której poczytacie tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bathurst-class_corvette
Będzie mały, zgrabny model tego okrętu, coś jak (chwalebny z resztą) HMT Coldstreamer mojego autorstwa.
Jednego wieczora wydziergałem z papieru takie elementy:
Jak widzicie, wodnica pięknie przylega do płaskiej powierzchni - model można złożyć jako "waterline"
a drugiego dokończyłem szkielet kadłuba:
Teraz ładnie okleję burty.
Stay tuned!
https://en.wikipedia.org/wiki/Bathurst-class_corvette
Będzie mały, zgrabny model tego okrętu, coś jak (chwalebny z resztą) HMT Coldstreamer mojego autorstwa.
Jednego wieczora wydziergałem z papieru takie elementy:
Jak widzicie, wodnica pięknie przylega do płaskiej powierzchni - model można złożyć jako "waterline"
a drugiego dokończyłem szkielet kadłuba:
Teraz ładnie okleję burty.
Stay tuned!
Re: [Relacja] Korweta typu Bathurst - HMAS Wallaroo, skala 1/200
Planowałem połączyć obie połówki burt na dziobie i taki element naciągnąć na szkielet. Ale zrezygnowałem z tego (klej zbyt szybko wysycha). Poszycie burty ma dosyć skomplikowany kształt, nie mniej jednak po przyklejeniu efekt jest co najmniej dobry. Foto zrobione przy świetle wzdłuż burty uwydatnia łączenia listków, ale to raczej oczywiste.
Poszycie części dennej układam większymi segmentami:
Niestety we własnym modelu popełniłem babola. Burty ułożyłem niezbyt starannie i zbyt wysoko w stosunku do pokładu (widać przy samej pawęży):
Co spowodowało, że poszycie dna kładzione na styk na KLW nie zeszło się ładnie z burtami (same burty również) właśnie na rufie. Ładnie to zamaskowałem, ale nie w tym rzecz przecież....
Poszycie dna kładłem od krańców do śródokręcia:
--
Niestety we własnym modelu popełniłem babola. Burty ułożyłem niezbyt starannie i zbyt wysoko w stosunku do pokładu (widać przy samej pawęży):
Co spowodowało, że poszycie dna kładzione na styk na KLW nie zeszło się ładnie z burtami (same burty również) właśnie na rufie. Ładnie to zamaskowałem, ale nie w tym rzecz przecież....
Poszycie dna kładłem od krańców do śródokręcia:
--
Ładnie, ładnie. Jest na czym zawiesić oko
Podglądam Twoją pracę od początku.
Pozdrawiam Serdecznie
Podglądam Twoją pracę od początku.
Pozdrawiam Serdecznie
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
Łojezu, ktoś tu zagląda?! Myślałem, że do końca realcji będę prowadził jakiś posolony monolog:)
Thx!
Thx!