[G] Cerkiew Prawosławna, Kondopoga, Rosja (1:130)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
YogiBaboo

[G] Cerkiew Prawosławna, Kondopoga, Rosja (1:130)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: YogiBaboo »

Witam, tutaj mnie jeszcze nie było...
Ale żeby zaznaczyć swoją obecność przedstawiam mój ostatni model (niespecjalnie typowy dla mnie). Postanowiłem skleić coś co miało stanowić odreagowanie po moim poprzednim modelu - Ił-2 Sturmovik. Przy okazji zakupu innego modelu, aby uzyskać w ogóle możliwość wysyłki ze sklepu dokupiłem, musiałem dokupić coś taniego. Wybór padł na wydawnictwo, uwaga, Юний Моделист-Архитектор z Ukrainy i model przedstawiający drewnianą Cerkiew Zaśnięcia Matki Bożej w Kondopodze w Rosji.
Obrazek
Nie wiedziałem zupełnie czego się spodziewać. O dziwo model mimo, że prosty okazał się bardzo przyzwoicie opracowany i wydrukowany (bale wyglądają wg mnie bardzo wiarygodnie). Na dość cienkim kartonie, ale wzmocnienie tekturą nie stanowiło problemu. Uprzestrzenniłem okienka, drzwi i barierki przy schodach oraz zdecydowałem się, o zgrozo, na doklejenie "końcówek bali", z których cała cerkiew jest wykonana. W wycinance były one po prostu narysowane (widać to na ostatnim zdjęciu), dlatego ich położenie nie oddaje dokładnie charakteru konstrukcji. Wyszło tego coś ponad 800, nie wiem dokładnie bo straciłem rachubę.
Może kiedyś "kopnie" mnie na dioramkę...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Re: [G] Cerkiew Prawosławna, Kondopoga, Rosja (1:130)

Post autor: Tempest »

Te bale z niewielkiej nawet odległości wyglądają jak prawdziwe :!:

Co do "końcówek bali" to czy chcesz powiedzieć że skleiłeś ponad 800 rureczek z dekielkiem :!: Z czego je wykonałeś, jakiś zapas koloru czy wydruk z drukarki ?
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
YogiBaboo

Bez brawury z tymi rureczkami... Zwijałem ciasno na drucie 0,5 mm paski brązowego papieru o szerokości 3 cm, aby otrzymać wałeczek o średnicy 2,1-2,2 mm, sklejałem, malowałem (a raczej brudziłem) zupełnie nieregularnie ciemniejszymi kolorami po czym ciąłem na plasterki 2mm grubości. Po przyklejeniu do ściany każdy plasterek był zaślepiony wikolem i wszystkie pomalowanie nieregularnie tak, aby było wrażenie, że różnią się między sobą. Ot i tyle. Czasochłonne i upierdliwe, ale bardzo proste...
Awatar użytkownika
chochlik
x 57

Post autor: chochlik »

Podziwiam Cię z trud dorabiania tych rureczek, ale nie sposób nie zauważyć że narożniki budowli mają się nijak do tychże rureczek, rureczki powinny być na samym narożniku, a teraz wygląda to (wybacz) śmiesznie :D
Pozdrawiam kartoniarzy.
YogiBaboo

Umiejscowienie tych końcówek w ten sposób spowodowane jest miejscem ich wydrukowania. Oczywiście, w wersji "płaskiej" (ostatnie zdjęcie) zamiar był OK, przy doklejaniu, siłą rzeczy charakter konstrukcji został kompletnie wypaczony. Taką przyjąłem koncepcję, być może jest śmieszną, dla mnie akceptowalną, choć oczywiście nie oddającą zasady konstrukcji. Nie o to chodziło...
ODPOWIEDZ