[R/G] lekki krążownik Giuseppe Garibaldi (Modelik 1:200)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] lekki krążownik Giuseppe Garibaldi (Modelik 1:200)
Nadbudówka dziobowa także doprowadzona do stanu „przedmasztowego”, choć nazywanie jej masztu masztem, to pewne nadużycie - raczej będzie to maszcik
Pzdr Grzegorz
Pzdr Grzegorz
Ostatnio zmieniony sob lip 01 2017, 10:36 przez gk, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Miłe masztu początki:
Pzdr Grzegorz
Pzdr Grzegorz
Ostatnio zmieniony sob lip 01 2017, 8:17 przez gk, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
No proszę, jak ten czas leci. Ledwie się człowiek obejrzy, a tu już ponad rok od ostatniego wpisu
W oczekiwaniu na wręgi do innego modelu dziubnąłem tymczasowo Dżiuseppa. Konkretnie zaś maski dział 100 mm/L47:
Siatki się schodzą, więc nie jest źle. Pozbyłem się tej paskudnej kratki, która – jak sądzę – miała imitować jakąś powierzchnię przeciwpoślizgową i zastąpiłem ją barwionym kartonem o zbliżonym kolorze. Uchwyty na jednej z osłon są narysowane nie z tej strony co trzeba więc zamalowałem.
Będzie to od strony nadbudówki to nie będzie się rzucać w oczy. Poza tym farba inaczej odbija światło niż karton. Pod pewnymi kątami patrzenia na żywca nawet nie widać że jest coś popaćkane farbą. Takie same grubaśne czarne krechy zamalowałem pod pozostałymi uchwytami i w sumie giną w cieniu uchwytów.
Uchwyty z blaszki fototrawionej.
Pzdr Grzegorz
W oczekiwaniu na wręgi do innego modelu dziubnąłem tymczasowo Dżiuseppa. Konkretnie zaś maski dział 100 mm/L47:
Siatki się schodzą, więc nie jest źle. Pozbyłem się tej paskudnej kratki, która – jak sądzę – miała imitować jakąś powierzchnię przeciwpoślizgową i zastąpiłem ją barwionym kartonem o zbliżonym kolorze. Uchwyty na jednej z osłon są narysowane nie z tej strony co trzeba więc zamalowałem.
Będzie to od strony nadbudówki to nie będzie się rzucać w oczy. Poza tym farba inaczej odbija światło niż karton. Pod pewnymi kątami patrzenia na żywca nawet nie widać że jest coś popaćkane farbą. Takie same grubaśne czarne krechy zamalowałem pod pozostałymi uchwytami i w sumie giną w cieniu uchwytów.
Uchwyty z blaszki fototrawionej.
Pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Gdzieś poznikało sporo zdjęć
Szkoda bo miałem ochotę przejrzeć sobie jeszcze raz powstawanie tego pięknego modelu.
Mam sentyment do włoskich okrętów jeszcze od czasów "Raimondo Montecuccoli", który kiedyś poskładałem z Małego Modelarza.
Włosi potrafili budować wyjątkowo zgrabne okręty.
Pozdrawiam i czekam na więcej.
Szkoda bo miałem ochotę przejrzeć sobie jeszcze raz powstawanie tego pięknego modelu.
Mam sentyment do włoskich okrętów jeszcze od czasów "Raimondo Montecuccoli", który kiedyś poskładałem z Małego Modelarza.
Włosi potrafili budować wyjątkowo zgrabne okręty.
Pozdrawiam i czekam na więcej.
Rumcajs, bo utknąłem z uzupełnianiem zdjęć. Mam je na którymś z dysków i muszę odszukać - wtedy uzupełnię do kompletu.
Zrobi się.
Chwilowo trochę zwolniłem z modelowaniem, bo miałem masę innych zajęć rozrywkowo-festiwalowo-koncertowych i brakowało już czasu i sił.
Nadchodzi jesień więc długie wieczory ... itd.
W Dziuseppie części z kartonu do wycięcia nie zostało już wiele. W zasadzie to artyleria, rufowy maszt, katapulty i druciarnia. Zawsze jednak wpadnie jakiś inny modelik do zrobienia
pzdr Grzegorz
Zrobi się.
Chwilowo trochę zwolniłem z modelowaniem, bo miałem masę innych zajęć rozrywkowo-festiwalowo-koncertowych i brakowało już czasu i sił.
Nadchodzi jesień więc długie wieczory ... itd.
W Dziuseppie części z kartonu do wycięcia nie zostało już wiele. W zasadzie to artyleria, rufowy maszt, katapulty i druciarnia. Zawsze jednak wpadnie jakiś inny modelik do zrobienia
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Wszystkie zdjęcia widać po zainstalowaniu wtyczki http://kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=18531
o, faktycznie widać , ale i tak podmienię tylko wolniej
Dzięki Witek S.
pzdr Grzegorz
Dzięki Witek S.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Budowa Dżiuseppa rozpoczęła się w czerwcu 2014
Czas więc się zebrać i go skończyć.
Przeleżakował pod szkłem w stanie nienaruszonym
Żeby zmontować gotowe już zespoły nadbudówki, pierwszego komina i platformy, trzeba pchnąć sprawę relingów.
Więc sobie kleję i zonk Przyklejenie schodni tak jak na rysunku złożeniowym i jak by się mogło wydawać logicznie, spowoduje, że "nie otworzą się" drzwi. Autor coś nie najlepiej to narysował. Przyklejenie jej od dziobu - jak na foto - trochę dziwnie wygląda. Jak żyć?
Przykleję chyba od rufy i zasłonię te drzwi. Choć wygląda to komicznie.
pzdr Grzegorz
Czas więc się zebrać i go skończyć.
Przeleżakował pod szkłem w stanie nienaruszonym
Żeby zmontować gotowe już zespoły nadbudówki, pierwszego komina i platformy, trzeba pchnąć sprawę relingów.
Więc sobie kleję i zonk Przyklejenie schodni tak jak na rysunku złożeniowym i jak by się mogło wydawać logicznie, spowoduje, że "nie otworzą się" drzwi. Autor coś nie najlepiej to narysował. Przyklejenie jej od dziobu - jak na foto - trochę dziwnie wygląda. Jak żyć?
Przykleję chyba od rufy i zasłonię te drzwi. Choć wygląda to komicznie.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Kominy z platformą przymocowane na stałe.
Jednak nie powinno się dopuszczać do tak długich przerw w budowie . Jak dziś patrzę na gotowe do wklejenia elementy, to w sumie pasowałoby je zrobić on nowa .
pzdr Grzegorz
Jednak nie powinno się dopuszczać do tak długich przerw w budowie . Jak dziś patrzę na gotowe do wklejenia elementy, to w sumie pasowałoby je zrobić on nowa .
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Heinrich Kosmala
- x 169
To chyba, co najmniej lekka, przesada!