[Relacja] USS "Gambier Bay" MilitaryModel 1-2/2003
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [Relacja] USS "Gambier Bay" MilitaryModel 1-2/2003
A tak oto prezentuje się jedyny egzemplarz wykonany w konfiguracji "gotowy do startu".
Egzemplarz B6 nie jest przypadkowy. Jest to samolot, którym latał por. Henry A. Pyzdrowski, Polak z pochodzenia, którego ojciec wyemigrował z Polski przed I WŚ. Jego syn Mike, z którym udało mi się nawiązać kontakt, pomógł mi w wyjaśnieniu kilku zagadnień dotyczących okrętu i przedstawił kilka ciekawostek. Potwierdził on numer taktyczny samolotu swojego ojca. W związku z tym postanowiłem wyróżnić ten egzemplarz Avengera, w dowód wdzięczności dla Mike'a, za pomoc i zainteresowanie moim modelem oraz składając tym samy hołd jego ojcu.
Egzemplarz B6 był ostatnim samolotem, który opuścił pokład Gambier Bay'a. Został on wystrzelony bez załogi celem wyczyszczenia pokładu, po tym jak załoga dostała rozkaz opuszczenia samolotu, z powodu braku możliwości startu, gdyż manewrujący okręt nie mógł ustawić się pod wiatr.
Porucznik Henry A. Pyzdrowski spędził 45 godzin w wodach Pacyfiku zanim został uratowany.
I jeszcze zdjęcie z groszem, eurocentem i towarzyszącymi Wildcatami
Egzemplarz B6 nie jest przypadkowy. Jest to samolot, którym latał por. Henry A. Pyzdrowski, Polak z pochodzenia, którego ojciec wyemigrował z Polski przed I WŚ. Jego syn Mike, z którym udało mi się nawiązać kontakt, pomógł mi w wyjaśnieniu kilku zagadnień dotyczących okrętu i przedstawił kilka ciekawostek. Potwierdził on numer taktyczny samolotu swojego ojca. W związku z tym postanowiłem wyróżnić ten egzemplarz Avengera, w dowód wdzięczności dla Mike'a, za pomoc i zainteresowanie moim modelem oraz składając tym samy hołd jego ojcu.
Egzemplarz B6 był ostatnim samolotem, który opuścił pokład Gambier Bay'a. Został on wystrzelony bez załogi celem wyczyszczenia pokładu, po tym jak załoga dostała rozkaz opuszczenia samolotu, z powodu braku możliwości startu, gdyż manewrujący okręt nie mógł ustawić się pod wiatr.
Porucznik Henry A. Pyzdrowski spędził 45 godzin w wodach Pacyfiku zanim został uratowany.
I jeszcze zdjęcie z groszem, eurocentem i towarzyszącymi Wildcatami
Na warsztacie:USS Gambier Bay.
To jeszcze na koniec przygody z samolotami pokładowymi kilka zdjęć całego dywizjony VC-10.
Łącznie 30 samolotów (12 x TBM-1C Avenger, 18 x FM-2 Wildcat)
Łącznie 30 samolotów (12 x TBM-1C Avenger, 18 x FM-2 Wildcat)
- Sklejacz Maciej
- x 103
Podziwiam upór i cierpliwość, bo wykonanie takich drobiazgów tej ilości wymaga sporej pracy, ale za to efekt, gdy prezentują się na zdjęciu w takim grupowym "portrecie" jest wspaniały.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Jest MOC!
To robi wrażenie. Niezaprzeczalnie.
To robi wrażenie. Niezaprzeczalnie.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Koleżanki i koledzy modelarze. Chciałem pochwalić się Wam w tym miejscu moim szczęściem. Wczoraj o 14:20 urodził się mój syn, który mam nadzieję w przyszłości dołączy do naszego modelarskiego grona . Wybaczcie zatem jeśli w najbliższym czasie będzie się tu działo nieco mniej Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Gratuluję, modelarstwo figurkowe w skali 1:1 jest szalenie wymagające ale i satysfakcjonujące. I tej satysfakcji Ci życzę. I złapania choć kilku godzin snu w najbliższych tygodniach ;)
Nooo gratuluję.
Dziedzic to dziedzic!
Oby się zdrowo chował. Napewno na modelowanie teraz zostanie Ci mniej czasu. Chęci pewnie też. To z własnych doświadczeń.
Powodzenia, szczęścia i zdrówka na nadchodzące święta i Nowy Rok.
Dziedzic to dziedzic!
Oby się zdrowo chował. Napewno na modelowanie teraz zostanie Ci mniej czasu. Chęci pewnie też. To z własnych doświadczeń.
Powodzenia, szczęścia i zdrówka na nadchodzące święta i Nowy Rok.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Dzięki, dzięki. No na pewno łatwo nie będzie się teraz zorganizować z klejeniem, ale mimo wszystko postaram się jakoś tę "deskę" doprowadzić do końca. Wszak dziedzic musi być oswajany ze swoim przyszłym hobby
Gratulacje :-)
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
Również przyłączam się do gratulacji!!!
U mnie z kolei córka w drodze ale syn już jest
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------