[R/G] torpedowiec "Insidioso" (1:200, Answer)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] torpedowiec "Insidioso" (1:200, Answer)
Pokrowiec na bęben wyciągarki zrobiłem z kartki drukarkowej moczonej w mocnej herbacie. O ile wiem Konrad Kujau w ten sposób zrobił dzienniki Hitlera, które sprzedał za 9 mln. marek, więc można powiedzieć że metoda jest sprawdzona, i 100% skuteczna.
Ja robiąc płótno na skrzynie w Holku, użyłem chusteczki higienicznej moczonej w herbacie i suszonej na kaloryferze, ale miała tę wadę że była zbyt przezroczysta i trzeba było dawać dwie warstwy. Delikatne to było też nad wyraz, ale za to bardzo cienkie.
Dziękuję za pomysły. Coś się kiedyś do czegoś na pewno przyda.
Tymczasem mostek praktycznie gotów. Schody dokleję jak już będzie umocowany do pokładu:
I przymiarka jak leży:
Wszystkie kartonowe części z wycinanki już wykonane. Pozostają do zrobienia maszty i reszta drutów. Niemniej, nie obwieszczam na razie ryrchłej końcówki, bo trochę jeszcze zejdzie. Mam jednak nadzieję skończyć w ciągu tygodnia, tak by zamknąć budowę w 3 miesiącach.
pzdr Grzegorz
Tymczasem mostek praktycznie gotów. Schody dokleję jak już będzie umocowany do pokładu:
I przymiarka jak leży:
Wszystkie kartonowe części z wycinanki już wykonane. Pozostają do zrobienia maszty i reszta drutów. Niemniej, nie obwieszczam na razie ryrchłej końcówki, bo trochę jeszcze zejdzie. Mam jednak nadzieję skończyć w ciągu tygodnia, tak by zamknąć budowę w 3 miesiącach.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Nic nie napiszę bo bym się musiał powtarzać. Oglądam jednak z nieustannym zainteresowaniem i podziwem.
Dziękuje stary,
cały czas mam w pamięci Agassiz, więc staram się gonić Twój poziom.
Maszt przedni przed malowaniem:
Niezastąpiona trzecia ręka w użyciu. Górna połowa masztu - żeby się zwężała ku górze i wyglądała dzięki temu bardziej kozacko - pochodzi z RB Model. Mają w ofercie toczone mosiężne pręty. Ten akurat to 0,8/0,5 mm. Reje to zwykłe druty, ale dla niepoznaki lekko oszlifowane papierem na końcach żeby zwieść oko rzekomym zwężeniem.
pzdr Grzegorz
cały czas mam w pamięci Agassiz, więc staram się gonić Twój poziom.
Maszt przedni przed malowaniem:
Niezastąpiona trzecia ręka w użyciu. Górna połowa masztu - żeby się zwężała ku górze i wyglądała dzięki temu bardziej kozacko - pochodzi z RB Model. Mają w ofercie toczone mosiężne pręty. Ten akurat to 0,8/0,5 mm. Reje to zwykłe druty, ale dla niepoznaki lekko oszlifowane papierem na końcach żeby zwieść oko rzekomym zwężeniem.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Mostek skompletowany i zamocowany.
Już tylko dwa dni do miesięcznicy założenia relacji, a do wykonania pozostają jeszcze słupki tentów i cudaczne anteny między masztami. Raczej nie zdążę uczcić tak ważnego wydarzenia końcowymi zdjęciami. Co oczywiście nie ma żadnego znaczenia
pzdr Grzegorz
Już tylko dwa dni do miesięcznicy założenia relacji, a do wykonania pozostają jeszcze słupki tentów i cudaczne anteny między masztami. Raczej nie zdążę uczcić tak ważnego wydarzenia końcowymi zdjęciami. Co oczywiście nie ma żadnego znaczenia
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Małymi krokami zbliża się finał.
Powstają ostatnie elementy - anteny. Dość niewdzięczne do zrobienia, a może wdzięczne - tylko trzeba by robić je inaczej
W każdym bądź razie z rana trzasnąłem sobie drugą już krótszą antenkę:
Do zrobienia zostały mi dłuższe pomiędzy masztami, które mają po sześć poprzeczek
pzdr Grzegorz
Powstają ostatnie elementy - anteny. Dość niewdzięczne do zrobienia, a może wdzięczne - tylko trzeba by robić je inaczej
W każdym bądź razie z rana trzasnąłem sobie drugą już krótszą antenkę:
Do zrobienia zostały mi dłuższe pomiędzy masztami, które mają po sześć poprzeczek
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- tofiki
- x 11
Fajna robota. Chętnie zobaczyłbym proces powstawania tego cacka.
to tylko 4 "włosy" ze sztucznej peruki. Pojęcie "cacka" zupełnie do tego czegoś nie przystaje.
Jak powstaje?
Nie ma w tym nic widowiskowego. Kupa plączących się linek. Zdecydowanie ciekawszy byłby zapis audio słów towarzyszących łączeniu linek z drutami. .
Jedno mogę już stwierdzić - wyzywanie drucików najgorszymi słowy zdecydowanie pomaga je łączyć. Linki będące słowem w rodzaju żeńskim również mają trochę odpowiedników w "mowie potocznej"
Spróbuję jednak zrobić parę zdjęć i jak będzie coś sensownego do pokazania to wrzucę. Uprasza się zatem o cierpliwość, choć nie mogę obiecać, że uda mi się złapać na zdjęciu istotę montażu.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD