Podróż sentymentalna: ORP Wilk
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Podróż sentymentalna: ORP Wilk
Witam!
Cofamy się w czasie, Stalin już zgasł, a Tata wyszedł z wojska, dokładnie z Morskiego Oddziału WOP jako Mat.
Miał ze sobą zaczęty model ORP Wilk.
Morze nr 12(301)/1955 plany pana Stanisława Woźniaka, kadłub z pełnego drewna reszta blacha, druty i t.p.
Kadłub oryginalny, działo i kiosk dużo później zamienione, całość to standard sprzed sześćdziesięciu lat, więc szału "ni ma".
Okładka pochodzi ze strony f-my Magemar Polska. Link do całego numeru http://www.magemar.pl/cms.php?lid=pl&gid=921 .
Dla ciekawych co też zawierały archiwalne numery "MORZA" : http://www.magemar.pl/cms.php?lid=pl&gid=175
A no i nie martwcie się, to już prawie koniec podróży.
Cofamy się w czasie, Stalin już zgasł, a Tata wyszedł z wojska, dokładnie z Morskiego Oddziału WOP jako Mat.
Miał ze sobą zaczęty model ORP Wilk.
Morze nr 12(301)/1955 plany pana Stanisława Woźniaka, kadłub z pełnego drewna reszta blacha, druty i t.p.
Kadłub oryginalny, działo i kiosk dużo później zamienione, całość to standard sprzed sześćdziesięciu lat, więc szału "ni ma".
Okładka pochodzi ze strony f-my Magemar Polska. Link do całego numeru http://www.magemar.pl/cms.php?lid=pl&gid=921 .
Dla ciekawych co też zawierały archiwalne numery "MORZA" : http://www.magemar.pl/cms.php?lid=pl&gid=175
A no i nie martwcie się, to już prawie koniec podróży.
Ostatnio zmieniony śr sie 16 2017, 18:56 przez pawlo100, łącznie zmieniany 1 raz.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
Re: Podróż sentymentalna: ORP Wilk
Szału nie ma? Właśnie że jest. I klimat jest. Uwielbiam takie modele a ten ma w sobie to coś. Bardzo mi się podoba.
Witam!
stary pisząc o szale, co to go nie ma, miałem na myśli tylko i wyłącznie porównanie wykonania modelu w tamtych czasach, braku dokładnych planów, zdjęć i dzisiaj.Porównaj Twojego "Agassiza" z Tacinym "Wilkiem".
Ja rosłem z tym modelem, po kryjomu kręciłem małymi paluchami działem czy nkm, ostrożnie, by nie popsuć. W każdym bądź razie bardzo się cieszę, że mam te modele mojego Taty.
stary pisząc o szale, co to go nie ma, miałem na myśli tylko i wyłącznie porównanie wykonania modelu w tamtych czasach, braku dokładnych planów, zdjęć i dzisiaj.Porównaj Twojego "Agassiza" z Tacinym "Wilkiem".
Ja rosłem z tym modelem, po kryjomu kręciłem małymi paluchami działem czy nkm, ostrożnie, by nie popsuć. W każdym bądź razie bardzo się cieszę, że mam te modele mojego Taty.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Pomimo braku dobrych planów na tamten czas model jest high end class.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Heinrich Kosmala
- x 169
Szkoda tylko, że zdjęć już nie widać...
Już widać
- Heinrich Kosmala
- x 169
Witam!
Dobrze jest zajrzeć czasem w miłe sercu miejsca. Cieszę się, że jeszcze tam ktoś zagląda.
Co do zdjęć, to jakiś czas temu pozmieniałem linki i zdjęcia były widoczne, chyba Postimage coś miesza z tymi linkami.
Dziękuję Tomasz D. za poprawienie linków w Wilku i Jaskółce
Smok i Occident tez już poprawiłem.
Resztę relacji postaram się w miarę wolnego czasu poprawić.
Dobrze jest zajrzeć czasem w miłe sercu miejsca. Cieszę się, że jeszcze tam ktoś zagląda.
Co do zdjęć, to jakiś czas temu pozmieniałem linki i zdjęcia były widoczne, chyba Postimage coś miesza z tymi linkami.
Dziękuję Tomasz D. za poprawienie linków w Wilku i Jaskółce
Smok i Occident tez już poprawiłem.
Resztę relacji postaram się w miarę wolnego czasu poprawić.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
W wolnej chwili przerzucę fotki na nasz serwer i przeniosę tematy do archiwum.